Namesto v smuku so se tekmovalke v prvem teku pomerile v superveleslalomu, kar je pomenilo, da položnejšega dela proge, na katerem je najboljša slovenska smučarka v petek in soboto največ zaostala, ni bilo. Slalomsko progo je zakoličil njen trener Livio Magoni, ki je z zahtevno postavitvijo skušal zmesti slalomsko slabše podkovane smučarke. Za nameček je Mazejeva dobro formo pokazala na prvih dveh tekmah v St. Moritzu, ko je bila v petek na superkombinaciji druga, v soboto pa na smuku četrta.

Kdor je seštel in odštel vse dejavnike, je ugotovil, da je Mazejeva ob Lindsey Vonn in Marii Riesch glavna kandidatka za zmago. A matematika v alpskem smučanju ne velja veliko, ko se tekmovalke začnejo spuščati po progi. Včerajšnji dan za Črnjanko ni bil šampionski. Zaostanek na superveleslalomu je bil višji, kot si je želela (+ 1,13 za Vonnovo; 13. mesto). Vseeno je dovoljeval napad na najvišja mesta, toda tudi slalomska vožnja ni bila blesteča. Tako je Mazejeva tekmo končala na petem mestu. "Tina ne more vsak dan delati čudežev. Bila je rahlo utrujena. Včasih glava ne da vsega, kar bi morala dati," je dejal vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi, ki ga je v slabo voljo večer pred tekmo spravilo vodstvo FIS. To je odločilo, da slalomske proge ne bodo polili z vodo, ker naj bi bila petkova tekma zaradi trde snežne podlage pretežka. Taboru Tine Maze to ni bilo všeč, kajti tehnično dobro podkovanim tekmovalkam zahtevni tereni ustrezajo. Tako je bil drugi tek na mehkejšem snegu, zato so bile ob višjih startnih številkah smučine ob kolih vse bolj vidne.

"Imela sem prazne baterije. Nisem mogla pokazati vsega, kar bi lahko. Poleg tega je bila tekma na nezahtevnem snegu, na katerem znajo smučati tudi malo slabše slalomistke. Utrujena sem," je svoj nastop komentirala Tina Maze, ki se je na zadnjih osmih tekmah vedno uvrstila med najboljših pet. Na zadnjih 14 tekmah je bila med peterico dvanajstkrat. A želi si več: "Dobro je, da sem že tako dolgo med najboljšimi petimi. Toda peto mesto me tokrat ne zadovolji." Mazejeva in Massi sta bila bolj zadovoljna po sobotnem smuku. Četrto mesto si je priborila s hitrim smučanjem na tehnično zahtevnem delu proge. Sedaj Mazejevo čakajo trije dnevi počitka, nato pa vrnitev v zlato mesto. Prihodnji teden bodo tekme namreč v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je Tina Maze lani postala svetovna prvakinja v veleslalomu.

Minuli konec tedna sta nove točke osvojili tudi Ilka Štuhec in Maruša Ferk. Štuhčeva je dosegla zastavljeni cilj v soboto, ko je bila na tehnično manj zahtevnem delu proge med najboljšimi, na koncu pa je zasedla 18. mestu, medtem ko je bila Ferkova 28. Včeraj sta bili vlogi obrnjeni. Ferkovi je na slalomu uspel nov preboj naprej. Kljub slabši predstavi kot v petek se je povzpela z 29. na 14. mesto, medtem ko se je Štuhčevi nastop ponesrečil in je ostala brez uvrstitve. V soboto je na smuku padla Vanja Brodnik. Čutila je bolečine v kolenu, iz slovenske ekipe pa so sporočili, da so vezi nepoškodovane, zato naj bi kmalu spet lahko tekmovala.