"Nisem imel posebnih želja pred žrebanjem, kajti na njegov razplet tako ne moreš vplivati. Poleg tega je pri meni takole: ko si nekaj preveč želim, se mi to skoraj nikoli ne uresniči. No, moja tiha želja je bila Črna gora, ki po mojem mnenju edina med vsemi reprezentancami nima dovolj kakovosti in igralske širine, da bi prišla na veliko tekmovanje," je o svojih pričakovanjih po včerajšnjem žrebanju v Areni povedal elektor Boris Denič. Želja se mu ni uresničila, vseeno pa je bil z razpletom zadovoljen.

Slovenija in Portugalska sta v kvalifikacijski skupini za Euro 2012 odigrali dve tekmi, obe pa sta zmagali doma: v Sloveniji je bilo 34:31, na Portugalskem pa 31:29. "Gre za reprezentanco, ki je v vzponu in ki že nekaj let čaka na uvrstitev na veliko tekmovanje. Portugalci delajo dobro in sistemsko, zato bodo nevarni," opozarja Denič, ki pa vseeno ne beži od vloge favorita: "Zelo jih cenim, a sem prepričan, da smo boljši. Tudi v kvalifikacijah za EP smo bili proti njim v vlogi favorita in jasno je, da smo tudi tokrat. Na obeh tekmah bomo šli na zmago in na zanesljivo uvrstitev na SP. Moramo nadaljevati s kontinuiteto uvrščanj na velika tekmovanja, kajti to je zelo pomembno za slovenski rokomet."

Na žrebanju je bil prisoten tudi portugalski selektor, legendarni Šved Mats Olsson. "Lahko bi dobili slabšega, a tudi boljšega nasprotnika. Slovenija je v Srbiji igrala odlično, a mislim, da jo lahko izločimo. Čeprav vloga favorita pripada Sloveniji, smo že v kvalifikacijah za EP dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z njo. Naša velika prednost je tudi dejstvo, da bomo povratno tekmo igrali doma," je pred junijskima tekmama optimistično razpoložen Olsson.

Evropska zveza (EHF) je pred žrebanjem 18 evropskih reprezentanc razdelila najprej v tri bobne, nato pa v dva. Slovenija je bila med devetimi nosilci (poleg nje še Nemčija, Madžarska, Islandija, Makedonija, Poljska, Švedska, Rusija in Slovaška), poleg devetih zmagovalcev kvalifikacijskih parov pa so si udeležbo na SP (na njem ima Evropa 14 mest) že zagotovile Francija (aktualni svetovni prvak), Španija (prireditelj) in tri najboljše reprezentance z EP v Srbiji (Srbija, Danska, Hrvaška). SP bo od 13. do 27. januarja 2013 gostila Španija, potekalo pa bo v osmih mestih: Madridu, Barceloni, Zaragozi, Valladolidu, Granollersu, Sevilli, Malagi in Ciudadu Realu.