Slovenska izbrana vrsta bo v prvem bobnu, tako da se v kvalifikacijah zagotovo ne bo pomerila z Nemčijo, Madžarsko, Islandijo, Makedonijo, Poljsko in Švedsko, njene možne tekmice pa so zmagovalke sedmih kvalifikacijskih turnirjev (Avstrija, BiH, Belorusija, Litva, Črna gora, Nizozemska in Portugalska) ter še dve reprezentanci, ki sta se od letošnjega evropskega prvenstva v Srbiji poslovile po prvem delu (Češka, Norveška, Rusija in Slovaška). Prve kvalifikacijske tekme bodo 9. in 10., povratne pa 16. in 17. junija.

Zadnji dan tekmovanja bo osrednja pozornost namenjena velikem finalu med srbskimi in danskimi rokometaši. Gostitelji sklepnega turnirja so v polfinalu v drugem polčasu povsem zasenčili Hrvate in se dokaj zanesljivo uvrstili na najbolj pomembno tekmo. Srbi bodo prvič naskakovali evropsko lovoriko, na nasprotni strani pa jim bodo stali Danci, ki so v zadnjem desetletju v samem vrhu evropskega rokometa. Največji uspeh so dosegli na Norveškem leta 2008, ko so po zmagi nad Hrvati osvojili naslov evropskih prvakov, na sklepnih turnirjih na Švedskem leta 2002, v Sloveniji 2004 in dve leti kasneje v Švici pa so bili bronasti.

Slovenski rokometaši se bodo v primeru srbskega zmagoslavja uvrstili na aprilske kvalifikacije za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igra v Londonu.