Ljudje z nižjim inteligenčnim količnikom so bolj naklonjeni konservativnim ideologijam, razlaga raziskava. Te ideologije se izražajo v naklonjenosti hierarhiji in odporu do sprememb, razmišljanju, obarvanem s predsodki, je za portal LiveScience dejal Hodson.

"Predsodki so zelo kompleksni in večplastni, zato je pomembno, da vse njihove faktorje razkrijemo in razložimo," je pojasnil Hodson. Psiholog z univerze Virgina Brian Nosek je dodal, da so javnomnenjske ankete, sociološka in politološka raziskovanja pokazala, da so predsodki pogostejši pri volivcih desnice, v primerjavi z volivci drugih političnih opcij.

Predhodne raziskave pa so še nakazale na povezavo med stopnjo izobrazbe in predsodki, zato je Hodson menil, da bi bilo dobro raziskati odnos med inteligenčnim količnikom in predsodki. Raziskovalci so v okviru raziskave v Veliki Britaniji spremljali otroke, rojene marca leta 1958 ter aprila 1970. Ko so bili stari od 10 do 11 ter od 30 do 33 let so jih povabili na inteligenčne teste, pa tudi na pogovor o konservativnih prepričanjih in rasizmu.

Ugotovili so, da nižji inteligenčni količnik pri otroku namiguje, da bo slednji bolj konservativen, ko bo odrasel. Raziskovalci so še ugotovili, da je veliko ljudi, ki so bili kot odrasli konservativni in so imeli vrsto predsodkov, v otroštvu imelo zelo malo stika z ljudmi drugih ras. Hodson je pojasnil, da so raziskave že pokazale, da odnos z ljudmi drugih ras kognitivno izčrpava in predstavlja mentalni izziv, hkrati pa odpravlja predsodke.

Hodson je še poudaril, da rezultati raziskave ne pomenijo, da so vsi konservativci neumni in liberalci pametni. "Veliko konservativcev je tudi zelo pametnih, a ne toliko, kolikor je liberalcev."

Več o raziskavi lahko najdete tukaj.