Manjša ljubljanska fantovska družbica se je ob začetku poletnih počitnic odločila, da bo izvedla vse potrebne priprave in za konec tedna skočila v kamp v hrvaški Istri, kjer je že dopustovala skupina njihovih prijateljev in znancev. Izposodili so si šotor, zložili najnujnejše v nahrbtnike in se odpeljali na morje.

V kampu so postavili šotor in se takoj prepustili dogajanju. Ko so se tako po nekajurni odsotnosti proti večeru vrnili v šotorišče, so presenečeno ugotovili, da je bil v njihovem šotoru očitno nekakšen tat, ki je brskal po stvareh očitno v upanju, da bo našel kakšno vrednejšo stvar. Vsebine njihovih nahrbtnikov so bile namreč razmetane po tleh. Na začudenje vseh pa se je izkazalo, da jim tatovi niso odnesli ničesar, je pa res, da veliko niti niso imeli s sabo.

Oddih na morju je ponujal svoje čare, tako da za dolgo premišljevanje ni bilo dosti časa. Na neprijetni dogodek so fantje hitro pozabili in mu niso več namenjali posebne pozornosti. Družba je preživela lep in dogodivščin poln konec tedna, kot se to za poletni vikend v prijateljski Istri spodobi. Pravo presenečenje pa jih je pričakalo doma. Ko so namreč razvili fotografije s kampiranja, so jih poleg znanih obrazov njihovih prijateljic in lastnih poziranj pričkale tudi fotografije, ki jih več kot očitno niso posneli sami. Na teh slikah so skrivnostni tatovi, z njihovimi zobnimi ščetkami čistili straniščne školjke v javnem WCju v bližini šotora.

Preostale legende najdete tukaj.