Kamnarjeva trdi, da je te informacije dobila od osebe, ki je dodeljevala pravico do uporabe tega programa. Ali navedbe te osebe držijo, Kamnarjeva ni mogla preveriti, saj je policija za namen svoje preiskave zasegla računalnike, iz katerih bi bilo moč ugotoviti, kdaj in komu so bile pravice dane in kdaj odvzete.

Ta oseba je Kamnarjevi tudi povedala, da se je pravica do uporabe programa omenjenim odvzela s pretekom mandata. Imena osebe, ki je dodeljevala pravico do uporabe tega programa, Kamnarjeva ni želela izdati. Dejala je le, da gre za enega izmed zaposlenih na vladi.

Predalič "stvar mogoče dvakrat uporabil"

Predalič je danes za STA dejal, da je v času, ko je bil generalni sekretar vlade, enkrat informatike prosil, naj mu v pisarni preko računalnika omogočijo spremljanje novinarskih konferenc iz tiskovnega središča vlade. Kot pravi, so mu takrat to omogočili in je stvar mogoče dvakrat uporabil in tako poslušal novinarske konference oz. izjave, ko je spotoma še stvari delal.

Ob tem pa poudarja, da preko tega ni mogel poslušati ne sej vlade Janeza Janše, ker je bil prisoten na njih, ne sej vlade Boruta Pahorja, ker takrat ni bil več generalni sekretar in ni imel dostopa do internetno zaprtega območja. "Kaj so meni namestili, ko sem prosil, da bi gledal tiskovne konference, pa ne vem," je dejal.

Cvikl: Takrat sem menil, da tega ne potrebujem

O imenih, kdo naj bi imel dostop do Spective, je sicer danes poročal časnik Delo. Cvikl je za Delo tudi potrdil, da je imel možnost uporabljati sistem Spectiva, a da je to zavrnil. "To je preverljivo; takrat sem namreč menil, da tega, da bom doma spremljal dogajanje na vladi, ne potrebujem," je dejal za Delo in dodal, da je bilo s sistemom Spectiva mogoče spremljati tudi seje vladnih odborov.

Vlada se je sicer na četrtkovi seji seznanila s poročilom generalnega sekretariata vlade o objavi posnetkov sej vlad na portalu YouTube. Iz poročila izhaja, da vlada ne more natančno ugotoviti, kdo je odtujil in objavil posnetke, zato bo počakala na izsledke pristojnih organov pregona.

Posnetki sej verjetno obdelani v snemalnici

V poročilu generalni sekretariat vlade ugotavlja, "da je možnih več odjemnih mest in različnih načinov prenosa posnetkov izven generalnega sekretariata vlade, vendar je iz kakovosti objavljenih posnetkov in nekaterih drugih značilnosti posnetkov mogoče z veliko verjetnostjo trditi, da so bili posnetki sej vlade odtujeni po tem, ko so bili primerno obdelani v snemalnici".

Posnetki delov sej vlad so bili na portalu YouTube objavljeni 3. decembra lani, na sejah pa so bila med drugim obravnavana tudi gradiva z oznakami zaupnosti. Ker je obstajal sum storitve več kaznivih dejanj, je generalni sekretariat vlade štiri dni pozneje na pristojno okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca ter o dogodku obvestil upravo kriminalistične policije in Urad za varovanje tajnih podatkov.