Prvo polfinalno tekmo med Dansko in Španijo sta sodila Slovenca Nenad Krstič in Peter Ljubič, končala pa se je z minimalno zmago Skandinavcev. Prva polovica prvega polčasa je pripadla Špancem, ki so povedli s 7:3, pet minut kasneje pa vodili z 10:8. Toda končnica prvega dela je v celoti pripadla Dancem, kajti evropski prvaki iz leta 2008 in srebrni z zadnjega svetovnega prvenstva lani na Švedskem so dosegli štiri zadetke zapored za vodstvo z 12:10.

Tudi v nadaljevanju so imeli Danci, ki so v drugi krog napredovali brez točke in se prebili v polfinale, rezultatsko pobudo. V 54. minuti so vodili s 23:20, a so Španci, ki so nastopili na vseh dosedanjih EP, a še nimajo zlate kolajne, naredili delni izid 3:0 in vse se je začelo znova. Tudi v predzadnji minuti je bil izid izenačen (24:24), zmagoviti zadetek za Dance pa je dobrih 50 sekund pred koncem dosegel Mikkel Hansen.

»Po uvodnih tekmah na EP so nas mnogi že odpisali, a smo se v nadaljevanju dvigovali iz tekme v tekmo. A z zmago proti Španiji smo si zagotovili najmanj srebrno kolajno, zato bomo lahko v finalu igrali vsaj malce bolj sproščeno in neobremenjeno,« je dejal danski selektor Ulrik Wilbek. Španski selektor Valero Rivera se ni uspel maščevati Dancem za poraz v polfinalu na lanskem SP na Švedskem, poleg tega pa je bila njegova reprezentanca do včeraj edina, ki še ni izgubila v Srbiji (pet zmag in en remi): »Odlično smo začeli, nato padli, toda v končnici je bilo spet vse odprto. Na žalost se ni izšlo v našo korist.«

Čeprav so prireditelji napovedovali, da bodo za tekmo Srbija – Hrvaška iz varnostnih razlogov spustili v dvorano le 14.800 gledalcev, so bile tribune Arene nabite do zadnjega kotička. Hrvaških navijačev je bilo le za vzorec (organizirano so se pripeljali le s štirimi avtobusi), kljub temu pa je bila medsosedska mržnja na tribunah več kot očitna. Med igranjem hrvaške himne kljub močnim zvočnikom skorajda ni bilo slišati »Lijepe naše«, saj so jo povsem preglasili žvižgi srbskih navijačev.

Prvi polčas je minil v zelo enakovredni igri, saj je bilo do izida 9:9 kar devet zaporednih izenačenj. Do odhoda na odmor so si nato gostje dvakrat priigrali dva zadetka prednosti (11:9, 14:12), v domačih vratih pa ni bil razpoložen Darko Stanić, ki je zbral le eno obrambo. Toda v nadaljevanju se je razmerje sil na igrišču spremenilo, Srbi pa so v uvodnih minutah z delnim izidom 3:0 prvič poskrbeli za naskok s plus dva (16:14). Po zaslugi kapetana Momirja Ilića (8 zadetkov iz 12 poskusov) in Marka Vujina (6-10) je domača reprezentanca ves čas držala prednost od dveh do štirih zadetkov. Zadnji žarek upanja za Hrvate je posijal pri zaostanku z 20:23 v 51. minuti, a je Ilić z dvema zaporednima goloma jeziček na tehtnici dokončno nagnil na domačo stran.