Slovenska rokometna izbrana vrsta je po porazu z Makedonijo osvojila končno šesto mesto v Srbiji, kar je tretji najboljši dosežek v njeni reprezentančni zgodovini. Največji met ji je uspel na domačih tleh leta 2004, ko je osvojila srebrno odličje, na Hrvaškem leta 2000 pa je bila peta.

Izbranci Borisa Deniča se po današnjem porazu z Makedonci niso neposredno uvrstili na aprilske kvalifikacije za letošnje poletne olimpijske igre v Londonu, to jim bo uspelo le v primeru, če Srbija osvoji zlato kolajno. Slovenija je na letošnjem zaključnem turnirju na sedmih tekmah premagala Islandijo in Madžarsko ter izgubila z Norveško, Hrvaško, Francijo, Španijo in Makedonijo.

Slovenske rokometaše je po težkih preizkušnjah v prvem delu tekmovanja v Vršcu in v drugem v Novem Sadu v osrednji beograjski dvorani čakala najbolj pomembna tekma na letošnjem turnirju. Njihov uvod je bil zelo prepričljiv, drugi najbolj učinkovit igralec na EP Dragan Gajič je z dvema zadetkoma svoje soigralce v tretji minuti popeljal do vodstva z 2:0, nato pa je šla njihova krivulja strmo navzdol.

Deničeva udarna napadalna postava je v naslednjih devetih minutah povsem zatajila in sploh ni dosegla gola, na malce presenetljivo makedonsko obrambo 6-0, ki je zamenjala njihovo tradicionalno 3-2-1, je naredila kar lepo število napak, za nameček pa je v uvodnih sedmih minutah zapravila še dve sedemmetrovki. Urošu Zormanu in njegovim soigralcem je dodatne sive lase z dobrimi obrambami povzročal makedonski vratar Borko Ristovski.

Pod ravnijo je bila tudi slovenska obramba. V prvih 30 minutah makedonski napad ni slonel zgolj na prvem zvezdniku Kirilu Lazarovu, velikanske preglavice jim je povzročal krožni napadalec Stojanče Stojilov, občasne prebliske pa so imeli tudi drugi Makedonci. Slovenska klop je v 16. minuti - pri zaostanku s 5:9 - zahtevala minuto odmora, Deničevi napotki pa niso predramili naših rokometašev. Dvakrat so se približali na dva gola zaostanka (7:9 in 8:10), pet minut pred odhodom na veliki odmor so si pridelali največji zaostanek v prvem delu tekme (8:13).

Vidno utrujeni slovenski rokometaši, ki so le na trenutke prikazali hitro igro, so v drugem polčasu vendarle pokazali zobe. V obdobju od 34. do 43. minute so naredili delni izid 8:1 ter po zadetkih Jureta Dolenca in Matjaža Brumna povedli z 20:18. Deničevi izbranci so v uvodni polovici drugega polčasa povsem zasenčili v prvem polčasu dominantne tekmece, najnevarnejši makedonski ostrostrelec Lazarov je bil povsem nebogljen, tako kot njegovi manj sloviti soigralci.

Slovenske sanje o neposredni uvrstitvi na kvalifikacijski olimpijski turnir pa so se razblinile v zadnjih petnajstih minutah tekme, ko jim je povsem padla zbranost. Makedonci so na krilih prebujenega Lazarova, ki je prvi gol v drugem polčasu dosegel v 48. minuti, naredili delni izid 4:0, Zorman in druščina pa so minuto pozneje zaostali z 22:25.

V zadnjih šestih minutah je vratar Primož Prošt nanizal nekaj bravuroznih obramb in skupaj z Žvižejem, ki je dosegel dva gola s sedemmetrovke in enega iz igre, držal soigralce na površju. V izjemno dramatični končnici je imela Slovenija - pri zaostanku s 27:28 in igralcem več v polju - priložnost za podaljšek, strel Sebastiana Skubeta pa je zaustavil vratar Ristovski in zmaga je odšla v Makedonijo.