Trenutni vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), Harij Furlan, je pred leti zasedal mesto mednarodnega tožilca v posebnem oddelku za kriminal in korupcijo tožilstva v Bosni in Hercegovini. Takrat je, kot poroča portal MMC, preiskoval tudi predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, šlo je za sporne posle pri izgradnji zgradbe vlade in avtoceste.

Dodik: ''Nič ni bilo narobe, pa so hoteli podkupnino''

Milorad Dodik je sedaj v pogovoru za srbski Glas Srpske zatrdil, da so med omenjeno preiskavo od njega zahtevali podkupnino, čeprav nepravilnosti pri poslu, kot je zatrdil, sploh ni bilo.

Dodik je za medij dejal: ''Prišli so k meni v Aleksandrovac. Eden izmed njih je bil Italijan, ki je govoril razumljivo srbščino. Rekel mi je, da garantirano ni ničesar, da pa je treba Furlanu plačati 300.000 evrov. Odgovoril sem, da ne bom ničesar plačal in da bom počakal na zaključek procesa. Takrat bom tudi javno povedal, da so hoteli denar. Toliko o njihovem poštenju.''

Furlan: ''Ko se dotakneš nedotakljivih ... ''

Harij Furlan vse očitke zanika, kot je dejal za Demokracijo je svoje delo v BiH opravil strokovno, porfesionalno in pošteno. Drew Engel, državni tožilec iz ZDA, in njegov nadrejeni naj bi ga za nejgovo delo celo pohvalil.

Furlan je poudaril, da so bile med osumljenci najrazličnejše javne osebnosti, ki veljajo za ''nedotakljive''. Dodal je, da ko se preiskave dotaknejo njih, se vedno poskuša v misli vcepiti dvome o upravičenosti preiskovanja. "Tudi z diskreditacijo preiskovalcev," je izjavil, poroča MMC, in nadaljeval: ''Ni naključje, da se mi je že v preteklosti in da se mi tudi sedaj skuša podtakniti sodelovanje pri podkupovanju in drugih nezakonitih poslih. Nikoli nisem sodeloval pri kakršnih koli nezakonitih dejanjih in jih ostro zavračam.

V času odhajanja Aleša Zalarja se Furlan poteguje za mesto vodje specializiranega tožilstva za pregon organiziranega kriminala.