"Vem, da gel ni bil odobren, toda uporabljal sem ga namerno, ker je bil cenejši in bolj kakovosten," je še oktobra izjavil policiji, kot je mogoče razbrati iz kopije zapisnika zaslišanja. Tedaj mu še niso očitali uboja iz malomarnosti, zaradi česar so ga zdaj aretirali. Vendar bo tudi zdaj težko dokazati, da proteze njegovega podjetja povzročajo raka dojk. Po svetu je okoli pol milijona žensk, ki nosijo vsadke nekdanjega Masovega podjetja PIP, največ jih je v Latinski Ameriki, pri nas pa jih menda niso prodajali. Afera je dobila mednaroden značaj, potem ko je postalo jasno, da se najmanj eden od 30 takšnih vsadkov strga in potem lahko iz njega uhaja silikonski gel. Šlo je za industrijski material, ki ga je PIP začel uporabljati v zadnjem desetletju zaradi prehude konkurence iz Azije. PIP je tako imel leta 2008 s petkrat cenejšim materialom za okoli milijon evrov letnega dobička.

Francoska vlada je decembra pozvala 30.000 žensk, naj si jih dajo z operacijo na stroške zdravstvene blagajne odstraniti, kar je ukrep brez primere v zgodovini estetske kirurgije. Vlado so k temu napeljale domneve, da omenjeni prsni vsadki lahko povzročijo raka. Osem žensk s temi vsadki je namreč v Franciji zbolelo za rakom. Najbrž pa je ta številka veliko premajhna, da bi lahko govorili o vzročni povezavi med vsadki in rakom, kar priznava tudi francosko ministrstvo za zdravstvo. Francosko zdravstveno blagajno pa bodo v tem letu operacije odstranjevanja teh vsadkov stale 60 milijonov evrov. PIP je namreč od leta 2010 v stečaju, torej operacije ne bodo mogle iti na račun podjetja.

Tudi v drugih državah so zaradi vsadkov PIP sprejeli ukrepe. V Veliki Britaniji je zaradi vsadkov PIP prišlo do številnih tožb proti bolnišnicam in zdravnikom, ki naj bi vedeli, da je v vsadkih poceni industrijski silikon. V Nemčiji pa ženskam z vsadki svetujejo, naj se glede njihove odstranitve posvetujejo z zdravniki. 

Jean-Claude Mas je bil najprej prodajalec svinjskega mesa, neke vrste mesar. Pred 30 leti pa se je lotil novega posla, proizvodnje prsnih vsadkov, ki se je takrat z razcvetom estetske kirurgije zdela prava zlata jama.

Poleg 30.000 Francozinj ima prsne vsadke PIP tudi 50.000 Britank in 25.000 Brazilk, isto velja za več tisoč žensk v Čilu, Kolumbiji in Venezueli.