"Jaz sem Mladen in sem voznik vašega avtobusa. Z vami ne bom le v Vršcu, ampak vse do konca prvenstva v Beogradu," je bil že pred začetkom EP optimistično razpoložen voznik uradnega avtobusa reprezentance Slovenije. Mladenova napoved se je uresničila in slovenski rokometaši so se uvrstili med najboljših šest v Evropi, zdaj pa jih v Beogradu čaka še zadnje dejanje. "Za nas bi bilo peto mesto skoraj enakovredno zlati kolajni. Na nobeni tekmi še nismo zatajili in nihče nas ni nadigral. Zato je potrebno prvenstvo tudi končati na takšen način - z zmago proti Makedoniji," je optimistično razpoložen kapetan Uroš Zorman, "sreda je bila za nas srečen dan in vse se je izteklo v našo korist. A to smo si tudi zaslužili."

Po drugem delu EP je Zorman še vedno z naskokom prvi asistent (34), kar osem manj pa jih je zbral Poljak Michal Jurecki. "Po dveh težkih tekmah proti Madžarski in Španiji je včeraj končno prišel prost dan. Delno smo ga izkoristili tudi za regeneracijo, danes proti Makedoncem pa ni 'šparanja'. Potrebno bo iti na glavo in iz sebe iztisniti še zadnje atome moči," napoveduje ponosni kapetan in kapitan slovenske rokometne ladje. Ne glede na razplet dvoboja z Makedonci opozarja: "V najslabšem primeru bomo šesti v Evropi, kar bo največji uspeh po srebrni kolajni na EP 2004. Mislim, da se niti mi niti javnost ne zavedamo, kaj smo storili in dosegli. A proti Makedoncem moramo nastopu v Srbiji dodati še piko na i."

Kljub delno neprespani noči s srede na četrtek je bil selektor Boris Denič na novinarski konferenci pred odhodom iz Novega Sada svež in dobre volje. "Zaradi obilne podpore navijačev imajo Makedonci občutek, kot da igrajo doma. Oboji smo lahko optimisti, bolj kot rokometno pa pričakujem boksarsko tekmo," meni Denič, ki pričakuje, da bo v idealni sedmerki EP tudi kakšen Slovenec (čeprav so merila EHF pogosto zelo čudna, dodaja). V Areni naj bi danes Makedonce spodbujalo od 10.000 do 15.000 navijačev, a Denič se ne boji, da bi se mladi in neizkušeni Slovenci ustrašili: "Zanje je vsak dan na tem tekmovanju nekaj novega. Do zdaj so bili kos vsemu in morali bodo zdržati še to. A manj ko bodo razmišljali o tem, bolje bo."

Denič pravi, da je polfinale Španija - Danska bolj po njegovem okusu, o drugem med Srbijo in Hrvaško pa upa, da bo na njem zmagal šport. "To, da so med šestimi reprezentancami kar štiri s področja nekdanje Jugoslavije, verjetno marsikoga boli. A dejstvo je, da je rokomet na teh prostorih pač doma," ocenjuje Denič, ki ga Makedonija sicer ni navdušila, vsekakor pa presenetila. "Igra dobro in srčno, ti fantje pa so večinoma skupaj že od leta 2006, a je to za sedanjo generacijo šele drugo veliko tekmovanje po SP 2009 na Hrvaškem. To pomeni, da so veliko vlagali v rokomet in hkrati dolgo čakali, zdaj pa so dozoreli."