Tudi po zaslugi razpletov drugih tekem se je Sloveniji ponudila priložnost za igranje tekme za peto mesto. Kakšni so občutki po (ne)prespani noči?

Skupaj smo bili v eni sobi v hotelu in gledali neposreden televizijski prenos tekme Hrvaška - Madžarska. Škoda, ker nismo sami odločali o svoji usodi in smo morali čakati še na druge tekme, a se je na koncu vse izšlo odlično. Potem smo se malce poveselili, a vseeno v mejah normale, kajti čaka nas še obračun z Makedonijo.

To bo že sedma tekma na letošnjem EP. Ali je ostalo še kaj energije in moči?

Seveda. Še posebno, ker sistem tekma - dan počitka - tekma omogoča boljšo regeneracijo kot v preteklosti, ko so si tekme sledile kot po tekočem traku. Poleg tega smo v povprečju mlada reprezentanca in telesa igralcev se hitreje regenerirajo kot pri starejših. Po šestih napornih tekmah smo sicer malce utrujeni, a to proti Makedoniji ne sme biti in ne bo izgovor.

Poleg Slovenije je Makedonija najprijetnejše presenečenje letošnjega EP v Srbiji. Kako se ji postaviti po robu?

Njena velika plusa sta odlična obramba in vratar Ristovski, zato bo spet treba zabijati lahke zadetke iz hitrih (pol)protinapadov. Če se ne bomo izogibali napadom na njihovo postavljeno obrambo, se bomo hitro znašli v težavah. Nimajo visokega ritma igre, kar je njihov minus, medtem ko smo mi tekaško zelo dobro pripravljeni in uspešni. Zato jim moramo svoj ritem in slog igre vsiliti od prve sekunde tekme, predvsem pa veliko in hitro teči.

Kako ustaviti Kira Lazarova, prvega strelca EP, s katerim ste pol leta skupaj igrali v Zagrebu?

Proti Sloveniji se noben desni zunanji igralec na tem tekmovanju ni naigral. Luka Žvižej in Jure Dobelšek vrhunsko opravljata svoje delo v obrambi, zato sem prepričan, da tudi Lazarov proti nam ne bo prikazal tako dobre in učinkovite igre kot na prejšnjih tekmah. A ne smemo pozabiti, da je Lazarov vrhunski igralec, ki ima v roki top. Z desetih metrov lahko vrže in zadane skorajda vedno, kadar se mu zljubi. Nanj moramo startati agresivno, poleg tega pa preprečiti tudi njegovo povezavo s krožnim napadalcem. Če nam bo to uspelo, bomo opravili veliko delo.

Makedonec v lovu za rekordom

Na čem temelji vaš optimizem, da smo boljši od Makedoncev?

Oboji smo dobri, borbeni in srčni, a sem prepričan, da smo vsaj za malenkost boljši. Zadali smo si cilj, ki se imenuje zmaga, in zdaj moramo storiti vse, da ga dosežemo. Lep občutek bo igrati pred 15.000 ali 20.000 navijači, čeprav bo večina na strani Makedoncev, a to bo za nas še dodaten motiv. Včasih je celo lažje igrati v gosteh kot doma, ker občinstvo avtomatično ustvarja tudi pritisk na igralce in ekipo. In ta pritisk bo večji na makedonski strani.

Francozi so na EP osvojili šele enajsto mesto. Zato bo za vas vrnitev v Montpellier zagotovo precej sladka.

Komaj čakam, da pridem v Francijo in jim malce nagajam. Prav sladko se bo pogovarjati z njimi in jih nekoliko jeziti. A časa za kaj več ne bo, kajti hitro bo treba preklopiti na klubske zadeve. Že v petek nas čaka tekma v francoski ligi, nato pa nadaljevanje evropske lige prvakov.