Dve uri pozneje se je državni zbor sestal na izredni seji, na kateri je nova koalicija po hitrem postopku sklenila, da bo poslej 12 ministrov – za finance, za gospodarski razvoj in tehnologijo, za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, za kmetijstvo in okolje, za infrastrukturo in prostor, za notranje zadeve, za obrambo, za pravosodje in javno upravo, za delo, družino in socialne zadeve, za zdravje, za zunanje zadeve in za Slovence po svetu – pri čemer bo vsak minister lahko imel dva državna sekretarja (doslej enega).

Do zdaj je bilo 18 ministrov in prav toliko državnih sekretarjev, skupaj 36 najvišjih državnih funkcionarjev. Po novem jih bo enako število: 12 ministrov in 24 državnih sekretarjev. Poslanec SDS Vinko Gorenak je kljub temu izračunal, da bo prihranek letno znašal 504.000 evrov letno. Drugih številk o prihranku pa nova koalicija ni navedla. Selitve »uslužbencev, opreme in prostorov ter pravic proračunske porabe« dosedanjih ministrstev, denimo ministrstva za kulturo, ali delov ministrstev in služb, na primer za lokalno samoupravo, v okvir novih ministrstev se bo začelo z dnem, ko bo prisegla nova vlada. Če se bodo uresničile napovedi predsednika državnega zbora Gregorja Viranta, bo to že 10. februarja.

Prav »volja ljudi«, da se čim prej pride do (Janševe) vlade, je bila osrednja nit razprave. Poslanci nove vladne koalicije so tako še neuradni opoziciji očitali, da s tem, ko nasprotuje omenjeni spremembi zakona o vladi, ovira njihova prizadevanja priti čim prej do vlade. Na drugi strani so Roman Jakič in drugi iz opozicije opozarjali na sprenevedanje koalicije, ki je pred tremi tedni zavračala vsako možnost, da te iste spremembe pridejo na dnevni red državnega zbora. Prvaki strank te koalicije na čelu s predsednikom parlamenta Gregorjem Virantom so takrat govorili, da bi to bilo nesmiselno, ker parlament še ni glasoval o mandatarju (Jankoviću). Zdaj Virant in drugi za njim trdijo, da se je položaj povsem spremenil, kajti Janez Janša bo v soboto zagotovo potrjen za mandatarja in zato nima smisla čakati, da se to tudi uradno zgodi. Še več, trdili so, da je določitev števila ministrov, preden bo znan mandatar, najboljša rešitev.

Kultura brez ministra

Vsebinsko sta bili sporni samo dve stvari. Opozicija – ki je sicer samo predlagala združitev ministrstva za kulturo z resorjem za Slovence po svetu – je po sledeh protestov kulturnikov opozarjala, da ne kaže ukinjati samostojnega ministrstva za kulturo, saj je slovenska država utemeljena na jeziku in kulturi. Koalicijski poslanci pa so zatrjevali, da se ministrstva pravzaprav ne ukinja, le novo ime bo dobilo (ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport). Poslanec SDS Jože Jerovšek pa je zagotavljal, da ministra za kulturo res ne bo več, bo pa ostal državni sekretar za to področje. Skratka, da kultura zaradi tega ne bo dobivala nič manj državnega denarja. Pri tem je ostalo, čeprav se zaradi tega prav lahko zgodi, da bo novela doživela veto državnega sveta, kar bi potrjevanje ministrov oddaljilo še za kakšen teden ali dva.

Ustavno sporno dopolnilo

Precej zmede je bilo tudi okrog tudi ustavno spornega dopolnila nove koalicije, da bo organizacija, status in nadzor nad poslovanjem državnega tožilstva prešlo v roke notranjega ministra. Opozicija je temu nasprotovala, njen poslanec Mirko Brulc (SD) je to ocenil kot državni udar na samostojnost tožilstva. Drugi so namigovali, da se Janša hoče rešiti generalnega državnega tožilca dr. Fišerja. Da bi nadzor nad državnim tožilstvom prevzele notranji minister zapisano v koalicijski pogodbi, toda vodja poslancev Virantove državljanske liste Rihard Braniselj je pojasnil, da so v koaliciji podpisali tudi poseben protokol, po katerem naj bi državno tožilstvo ostalo pod okriljem ministrstva za pravosodje. Toda ustreznega popravka zakona o vladi na odboru niso vložili. Tudi na sami seji državnega zbora ne, čeprav je Gorenak SDS) to napovedal. Gorenak je to »politikanstvo«, kot je to potezo označil Jani Möderndorfer (PS) pojasnil s tem, da so tožilstva v skandinavskih državah tudi podrejena notranjim ministrom in da bodo tožilci s tem še bolj samostojni. Poziv Zorana Jankovića (PS), da bi glasovali proti zakonu in do sobotne nove seje parlamenta vložili novega, v katerem bi ohranili samostojno ministrstvo za kulturo in tudi samostojnost tožilstva, kar bi podprla tudi opozicija, je naletel na koalicijski zid molka. Po burnih odzivih iz opozicije – med drugim so napovedovali ustavno presojo zakona – je za te spremembe glasovalo 49 poslancev, 37 jih je bilo proti. Če drži, da bo notranji minister Zvonko Černač (ki je podpredsednik SDS), bo v njegovih rokah tako policija kot tudi tožilstvo.