Tudi zaradi tega bo omenjena tekma deležna strogega varovanja, za varnost naj bi jutri skrbelo kar 5000 policistov. Danes dopoldan so srbski navijači zažgali štiri avtomobile, trije so imeli hrvaške registrske tablice. Skupil jo je tudi avtomobil slovenske radiotelevizije, v katerega so vlomili na javnem, a varovanem parkirišču, razbili šipo in ukradli navigacijsko napravo. Dogodek policija preiskuje.

Kot so zapisali pri hrvaški tiskovni agenciji (Hina), so vandali zažgali štiri avtomobile, ki so jih polili z bencinom, sprednji deli vozil pa so povsem uničeni. Po zadnjih podatkih so oblasti v zvezi z dogodki aretirale 37 oseb, pridržale so jih 13, intenzivno pa iščejo še tri.

Zaradi omenjenih dogodkov je hrvaška rokometna zveza pozvala svoje navijače, da naj ne potujejo na jutrišnjo polfinalno tekmo. "Poskušamo z vseh strani, ampak tudi prireditelji so brez moči. Rabili bi vsaj 50.000 policistov, edino kar lahko priporočimo navijačem je, da ne hodijo na petkovo tekmo," je za hrvaški spletni portal index.hr dejal podpredsednik HRS Zoran Gobac.

"Zveza je kar tri mesece oglaševala organizirane odhode na EP v Srbijo, a smo od 1500 vstopnic v promet spravili le 50, ostale smo vrnili prirediteljem. To ni nogomet, zveze ne dobijo tako lahko vstopnic, a mi smo jih zaradi dobrih odnosov z Beogradom dobili," je še dejal Gobac.

Predsednik HRS Sandi Šola pa je povedal, da so navijači iz Osijeka že odpovedali dva avtobusa za ogled tekem v Beogradu.

Srbija je v generalki za polfinalno tekmo morala priznati premoč Makedoniji, Hrvaška pa je igrala neodločeno z Madžarsko. Kakovost je bržkone na strani Hrvatov, številni srbski rokometaši pa so poudarili, da je pred njimi najbolj pomembna tekma v karieri. V osemdesetih letih minulega stoletja eden najboljših krožnih napadalcev na svetu in zdajšnji selektor srbske reprezentance Veselin Vuković je v ekipo vrnil rekonvalescenta Nenada Vučkovića, mesto pa je izgubil nekdanji ostrostrelec velenjskega Gorenja in Celja Pivovarne Laško Momir Rnić.

V prvem polfinalu se bodo pomerili španski in danski rokometaši. Španci so v dosedanjem delu prikazali najboljše predstave, njihovo moč so občutili tudi slovenski rokometaši, prav vse pa so navdušili s svojo hitro in domiselno igro. Danci so se po poraznem uvodu pobrali. V drugem delu so nanizali tri zaporedne zmage in si zagotovili polfinalno vozovnico.

Evropska rokometna zveza bo zadnji dan tekmovanja opravila tudi žreb kvalifikacijskih parov za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo od 13. do 27. januarja prihodnje leto v Španiji. Slovenija bo v prvem bobnu, skupaj z Nemčijo, Madžarsko, Islandijo, Makedonijo, Poljsko in Švedsko, v drugem bobnu so Češka, Norveška, Rusija in Slovaška, v tretjem pa zmagovalci prvih kvalifikacijskih turnirjev: Avstrija, BiH, Belorusija, Litva, Črna gora, Nizozemska in Portugalska. Prve tekme bodo 9. in 10., povratne pa 16. in 17. junija.