Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča na tem dvoboju ne bodo le skušali izenačiti druge najboljše uvrstitve na dosedanjih zaključnih turnirjih na stari celini (na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2004 so bili drugi, na Hrvaškem leta 2000 pa peti), v igri je veliko več - nastop na aprilskih kvalifikacijah za poletne olimpijske igre v Londonu.

Uroš Zorman in druščina so do te velike priložnosti prišli z zvrhano mero sreče, tudi na račun tekmovalnega sistema Evropske rokometne zveze, kjer se točke iz prvega dela prenašajo v drugi del, ob tem pa so jim šli na roko tudi drugi obračuni zadnjega kroga v njihovi skupini. Slovenija je v prvem delu v Vršcu in drugem v Novem Sadu na šestih tekmah premagala Islandijo in Madžarsko ter izgubila z Norveško, Hrvaško, Francijo in Španijo, tudi ta relativno skromen izkupiček pa jim je prinesel boj za končno peto mesto.

Denič pričakuje boksarski obračun

Slovenski rokometni material je že nekoliko načet, kar je bilo predvsem vidno na sredinem zadnjem obračunu proti Španiji, pred Deničevimi izbranci pa je nova zahtevna preizkušnja proti tekmecem, ki jih je v prvem delu v Nišu in drugem v Beogradu vseskozi spodbujala armada navijačev in so poleg Slovencev največje presenečenje tega turnirja.

"Odprla se nam je možnost, da igramo tekmo za peto mesto. Na tej poti smo imeli tudi nekaj sreče, a to je bila nagrada za našo vztrajnost, voljo in igro, ki smo jo pokazali na tem evropskem prvenstvu. V tem kratkem času se bomo skušali čim bolje regenerirati in pripraviti ter zmagati," je na današnji novinarski konferenci v novosadskem hotelu Park in tik pred selitvijo v srbsko prestolnico dejal Denič in dodal: "Makedonci igrajo srčno. Na tem prvenstvu so vseskozi imeli glasno podporo gledalcev, ki so jim dajali občutek, da igrajo na domačem igrišču. Na petkovi tekmi pričakujem bolj boksarsko kot rokometno tekmo."

Zorman in Gajić napovedujeta slovensko zmago

"V zadnjem krogu drugega dela je bila sreča na naši strani, a menim, da smo si jo tudi zaslužili. Pred tekmo z Makedonci ne bom veliko filozofiral, naš cilj je jasen. Želimo zmagati. Ta tekma nam veliko prinaša, za nas bo peto mesto kot zlata kolajna," je dejal Uroš Zorman, ki je s 5,7 podaje na tekmo najboljši v tej prvini, medtem ko je Dragan Gajič, sicer drugi strelec evropskega prvenstva (v povprečju dosega 7,3 gola na tekmo), dodal: "Naredili bomo vse, da v celoti izpolnimo naš cilj. Menim, da smo kakovostnejši od Makedoncev. To bo dvoboj zelo srčnih ekip. Makedonci in mi smo največje presenečenje tega turnirja, naši tekmeci pa bodo imeli na svoji strani številne navijače, ki bodo poskušali ustvariti določen pritisk. Naša želja in cilj je zmaga, prepričan sem, da bomo osvojili peto mesto in se veselili lepega uspeha."

Makedonska izbrana vrsta se v obrambi zanaša na inačico 3-2-1, v napadu pa največ sloni na Kirilu Lazarovu. Desni zunanji igralec Atletica iz Madrida je bil na dosedanjih šestih tekmah neustavljiv, s povprečjem 8,8 gola na tekmo pa je pred Gajičem daleč najboljši strelec prvenstva. Za njim "capljajo" drugi makedonski rokometaši, ki jih krasi velika srčnost. Makedonija je v prvem delu tekmovanja premagala Češko, igrala neodločeno s Švedsko in izgubila z Nemčijo, v drugem delu pa premagala Poljsko in Srbijo ter izgubila z Dansko.

Slovenija in Makedonija sta se nazadnje pomerila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Norveškem leta 2008. Slovenski rokometaši so dobili oba dvoboja, prav tako vse tri prijateljske tekme, na evropskih in svetovnih prvenstvih pa se še niso pomerili.