Spomin na poročni dan ostane za vse življenje. »Ker sem si želela, da bi za ta svoj najpomembnejši dan v življenju imela sanjsko obleko in da jo zame naredi moja prijateljica Simona Lampe, me je bilo najbolj strah, da obleka ne bo pravočasno narejena. Moji strahovi so bili odveč, saj je nastala prekrasna obleka, čeprav sem še zadnji dan trepetala,« je o svojem edinem strahu spregovorila Iryna. Zato ne preseneča podatek, da ji je največ časa vzela prav poročna obleka, ki se ji je posvečala skoraj pol leta. »Res sem si želela, da bi nosila nekaj zelo izvirnega, elegantnega in hkrati zelo vznemirljivega.« Čeprav sta organizacijo svoje poroke zaupala drugim, sta skupaj z Matjažem držala roko nad potekom. »Čar dogodku sta gotovo pridali okolje čudovitega dvorca Zemono in kulinarično mojstrstvo Tomija Kavčiča. Tudi make up in pričesko mi je izdelal dolgoletni prijatelj Empera3zz, šopek Srečko Blas alias Daphne, tudi za glasbo so poskrbeli naši prijatelji skupine The Users in Sestre, ki so goste pripravili do odličnega razpoloženja,« je še povedala gospa Osypenko Nemec.

Vedno bolj skromne poroke
Lani se je trend porok v Sloveniji, verjetno tudi zaradi krize, zelo spremenil. »Opaziti je bilo, da porok ni nič manj – v Sloveniji se sklene približno 6000 zakonskih zvez na leto – so pa te skromnejše,« je povedal Domen Misson iz podjetja Studio Misson, ki se ukvarja z organizacijo porok in drugih svečanih priložnosti. Pari svoj »najlepši dan« preživijo v krogu najožjih sorodnikov in prijateljev, število svatov pa največkrat ne presega 30 oseb. Tudi dinamika poročnega dne se je spremenila. »Po sklenitvi zakonske zveze pari z družbo svatov odidejo na kosilo. Tako se veliko porok konča že zgodaj zvečer. Brez glasbe, brez rajanja pozno v noč,« je še dodal Misson.

Da bi mladoporočenci prihranili kakšen evro, se odločijo, da bodo sami oziroma ob pomoči sorodnikov in prijateljev organizirali svojo poroko. Pogosto se zgodi, da se pari ne zavedajo, kaj vse se skriva pod načrtovanjem tako pomembnega dne. Tukaj lahko na pomoč priskočijo agencije ali posamezniki – načrtovalci porok. Čeprav se zdi sama ideja zelo razkošna, ima Petra Begić, načrtovalka porok, o tem svoje mnenje. »Če primerjamo ceno moje storitve z vsemi operativnimi stroški, ki jih opravim jaz, to ni visoka cena. Veliko lahko prihranijo pri telefonskih klicih, bencinu, ker jih po navadi po sestankih in ogledih vozim sama. Tisto, kar pa je morda najpomembnejše – paru prihranim stres, zapravljanje dragocenega časa, na dan poroke pa sta oba lahko mirna in sproščena ter dejansko uživata,« je povedala Petra. Njena vloga je odvisna od želja zaročencev. »Če začnemo na začetku, je dela veliko in to za seboj potegne načrtovanje, ki traja kar nekaj mesecev. Seveda sem z vsako poroko bolj izkušena, vendar pa se vsaki poroki posvetim tako, kot bi bila moja. Če se odločijo za celotno načrtovanje, je treba poskrbeti za vse podrobnosti, tudi tiste, ki jih nihče ne vidi. Potrebna je celotna koordinacija med sorodniki, dobavitelji in zaročencema. Sem pa tudi že imela primere, ko sem poroko izpeljala v dveh mesecih, tako da je vse mogoče,« je povedala Petra, ki je v tem poslu že dobra tri leta.

Pa se kdaj zalomi? Zagotovo se, a izkušena ekipa mora znati poskrbeti za to, da gostje in mladoporočenca tega ne opazijo. »Imeli smo že primer, ko se je kaj zalomilo, pa ni nihče opazil ali tega poudarjal, ker so bili na koncu zares zadovoljni z mojim delom in so oni mene 'tolažili', da je to zanemarljivo v primerjavi s čudovitim dnem, ki so ga preživeli.«

Pomoč pri organizaciji
Poroka je že sama po sebi ljubezenska pravljica. Lahko jo organizirata tudi mladoporočenca sama in bo prav tako lepa, srčna, predvsem njuna. »Mi se vpletemo v igro le, če si mladoporočenca želita več. Če si želita, da nadgradimo njune želje, če si želita, da jima pomagamo pri idejah, kreativnih rešitvah, presenečenjih tako za njiju kot za svate,« je povedala Katja Mlakar iz agencije AVI, kjer se predvsem ukvarjajo z odnosi z javnostmi, tržnim komuniciranjem, organizacijo različnih dogodkov (od raznih odprtij, koncertov do obletnic … ) in imajo zato zagotovo veliko idej. Vsak par pričara svojo poročno pravljico sam; če vloži »sebe« v poroko, je to največ. »Če pa želita, da jima nekajmesečno razmišljanje, organizacijo, vse podrobnosti, program … prevzamemo mi, potem nas poiščeta,« je še dodala Mlakarjeva. Tako so jih lani poiskali poročena Rebeka Dremelj in Sandi ter kasneje še podjetnik Rajko Hrvatič in njegova izvoljenka Daša. »Kadar je imela Rebeka kakšen večji dogodek, se je vedno obrnila na nas, da smo ji ga kreativno in organizacijsko pomagali izpeljati. In ko se je odločila, da bosta s Sandijem rekla usodni da, nas je poklicala in vprašala, ali bi ji pripravili poročno pravljico. Ker nas pozna, ker ve, kaj lahko od nas pričakuje, in ker nam zaupa. To je bila naša prva poročna pravljica, ki smo jo ustvarjali. In na Rebekini poroki sta bila med svati Daša in Rajko, ki sta spoznala naše delo, tako smo kasneje naredili še eno poročno pravljico,« nam je povedala Katja Mlakar in zaupala, da se že dogovarjajo z novim parom, ki jim želi zaupati organizacijo poročne pravljice.

Izbira poročne obleke
Ko si zamišljate svoj poročni dan, razmislite o svoji resnični podobi. Težko boste videti čudovito, če boste skušali biti takšni, kakršni v resnici niste. Začnite z mislijo na to, kaj vam je najbližje, prisluhnite zlasti svojemu občutku. Ljudje vas ne bodo opazovali zgolj skozi obleko, pač pa kot celoto, zato je pomembno, da se oblečete v oblačila, v katerih se počutite dobro, udobno in primerno sproščeno. Poudarite dobre plati vaše resnične podobe. »Pri pomerjanju je pomoč dobrega svetovalca zlata vredna, saj vas ta vodi do izbire pravega kroja obleke in pravega stila. Dobrodošlo je tudi spremstvo nekoga, čigar sodbam in mnenju zaupate,« je povedala Martina Čižman, mag. umetnosti in vodja domžalskega salona Mod Art. Zagotovo pa je tudi kraj, kjer poteka poročna slovesnost, nekakšen okvir, v katerega je umeščena poročna obleka, vendar, kot opaža Čižmanova, v našem kulturnem okolju to praviloma nima tako izrazitega vpliva oziroma vsaj ne opažajo, da bi se neveste zaradi tega odločale za specifične stile oblek. »Še najbolj je vpliv lokacije viden pri izbiri obleke za poroko na plaži, zlasti kje v eksotičnih krajih, kjer so aktualne predvsem lahkotne, ožje obleke, gotovo tudi iz praktičnih razlogov. Pa tudi pri porokah v cerkvi, kjer veljajo strožja pravila glede razkritosti pri oblačenju, torej morda ne toliko pri izbiri obleke, pač pa bolj pri izbiri oblačilnih dodatkov, ki dopolnijo preveč odprto obleko,« je še dodala Martina Čižman.