Kombinacij o razpletu v obeh skupinah je bilo pred včerajšnjim zadnjim krogom skoraj toliko kot tistih pri lotu. Po remiju na uvodni tekmi Francija – Islandija (29:29) v skupini v Novem Sadu je bilo jasno, da Slovenija potrebuje proti Španiji vsaj točko za tretje mesto, zanesljivo napredovanje na sklepni del v Beograd in dvoboj za končno peto. Španci so si že pred obračunom s Slovenci priigrali polfinale, prav tako pa jim je bila dovolj točka za potrditev prvega mesta v Novem Sadu.

Za slovenske rokometaše je bila Španija na dosedanjih velikih tekmovanjih prava nočna mora, saj so izgubili vseh šest medsebojnih dvobojev – štiri na EP in dva na OI. A včeraj je tri četrtine tekme kazalo na uspešen sedmi poskus, kajti v prvem polčasu so si Španci (od 16 reprezentantov le eden igra zunaj meja svoje domovine – Iker Romero je član nemškega kluba Füchse Berlin) poleg enajstih izenačenj le trikrat priigrali vodstvo z zadetkom razlike. Na nasprotni strani so bili Slovenci precej boljši, saj so po premiernem vodstvu s plus dva (za 6:4 v deseti minuti je zadel Luka Žvižej po cepelinu z Draganom Gajičem) do odmora še trikrat vodili s takšno prednostjo (12:10, 13:11, 14:12).

Kljub temu sta reprezentanci odšli na odmor z remijem, čeprav je vratar Gorazd Škof zbral trikrat več obramb kot Jose Havier Hombrados (9-3) in čeprav je imela Slovenija fantastičen strelski izkoristek (neverjetnih 75 odstotkov). Na začetku drugega polčasa je Luka Žvižej s štirimi zaporednimi zadetki v štirih minutah prinesel vodstvo z 19:16, po novem cepelinu med njim in Gajičem pa je bilo že 21:17 in besen španski selektor Valero Rivera je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Po njej so Španci, nosilci bronaste kolajne z lanskega SP na Švedskem in gostitelji naslednjega leta 2013, počasi le vzpostavili rezultatsko ravnotežje (24:24 v 44. minuti), po zadnjem izenačenju na 25:25 pa prišli do majhne prednosti, ki je do konca niso več izpustili iz rok.

In potem je za Slovence sledilo dolgo in mučno čakanje na razplet tekme Hrvaška – Madžarska, v katerem sta Sloveniji za tretje mesto zadoščala zmaga Hrvatov ali remi, uspeh Madžarov pa bi jo potisnil na četrto mesto. Južni sosedi so v dramatični končnici uspeli zadržati remi (24:24) in Sloveniji odprli pot do boja za končno peto mesto na Euru 2012 v Srbiji in za vozovnico za OI.