Raziskovalci so raziskavo opravili v Španiji. 40.000 ljudi so spremljali od leta 1990 pa vse do 2004. Vprašali so jih tudi, kako pogosto jedo ocvrto hrano doma ali v restavraciji in jih glede na pogostost tega razdelili v tri skupine. Od vseh 40 tisoč ljudi je bilo v teh letih 606 primerov bolezni, povezanih s srcem, a so bili sorazmerno razporejeni med vse tri skupine. To pomeni, da pogosta ocvrta prehrana pravzaprav ne vpliva na srčne bolezni.

A strokovnjaki kljub vsemu opozarjajo, da ne sezite nemudoma po polnem krožniku ocvrtega krompirčka in dunajskem zrezku. Dodajajo, da je bila omenjejna raziskava opravljena v mediteranski državi, kjer je tudi preostanek diete bolj zdrav ter se za cvrtje tako v domači pripravi kot v restvracijah uporabljata sveže, in ne večkrat uporabljeno, sončnično in oljčno olje. Nasprotno od denimo britanske ali ameriške hitre hrane, kjer je olje večkrat uporabljeno in zato zelo škodljivo za srce in ožilje. Poleg tega je mediteranska dieta precej manj slana. Sol pa, kot je že znano, zvišuje krvni tlak.

Kljub temu da je raziskava upoštevala le mediteranske jedce, pa je rezultate raziskave pozdravil tudi nemški strokovnjak, profesor Michael Leitzmann. Dejal je, da sta še dve drugi raziskavi, opravljeni pred omenjeno, že neuspešno iskali povezavo med srčnimi obolenji in cvrto hrano. ''Ko vse skupaj seštejemo, mit o vsesplošni škodljivosti ocvrte hrane ostaja brez dokazov. Vseeno pa to ne pomeni, da morate svoji redni prehrani sedaj nepremišljeno dodajati cvrtje.''Taka hrana ima ne glede na vse, še vedno veliko več kalorij in je ponavadi preslana, vse to pa jo povezuje z visokim krvnim tlakom in debelostjo."