Do izgredov je navkljub poostrenemu policijskemu nadzoru prišlo malo čez osmo uro zvečer po končani tekmi med Hrvaško in Madžarsko, ko se je skupina Srbov s kamni spravila nad kolono avtomobilov s hrvaškimi registracijami, istočasno pa je bilo na enem izmed parkirišč uničenih več vozil podpornikov hrvaške izbrane vrste.

"Videla sem navijače Hrvaške kako bežijo iz avtomobilov in si z rokami ščitijo glave. Kamni so padali kot dež. Če je nihče ni resneje skupil ali umrl, je to neverjetna sreča,“ je za srbsko spletno stran pressonline.rs dejala ena izmed očividk.

Na mesto dogodka so kmalu prispele policijske patrulje in reševalna vozila, nekaj navijačev pa je bilo odpeljanih v klinični center. Policija se je po dogodku nemudoma podala v lov za napadalci, do tega trenutka pa naj bi priprli več kot deset oseb, še več pa so jih odpeljali na zaslišanje.

"V sinočnjih nemirih je sodelovalo veliko ljudi, po večini so bili mladi. Naše ekipe so na terenu, zagotovo pa bomo imeli več informacij tekom dneva. Kar je najpomembneje, je, da smo zagotovili red in mir na ulicah tako za meščane kot vse goste Srbije,“ je povedal neimenovan vir blizu policijski preiskavi.

Izgredi tudi v okolici Novega Sada

Do več manjših izgredov je prišlo tudi v okolici Novega Sada. Tako je bil na eni izmed bencinskih črpalk v Rumi zažgan kombi hrvaških navijačev, prišlo pa je tudi do pretepa, kjer so bile uporabljene granitne kocke in kovinske palice. Težje jo je skupil hrvaški navijač, ki je bil zaboden. Kot so sporočili iz kliničnega centra v Novem Sadu pa naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno.

"Ko smo se peljali iz Novega Sada nas je organizirana skupina okoli 50 ljudi napadla s sekirami, granitnimi kockami in signalnimi raketami. Prizori so bili grozni, v enem od avtomobilov so bile tudi ženske in otroci, ki se nikakor niso mogli braniti. Iz mesta smo odšli brez policijskega spremstva, ko so nas napadli, pa so na pomoč prišli šele čez pol ure,“ je bil ogorčen eden izmed hrvaških navijačev iz Osijeka.

Napad so ostro obsodili hrvaški mediji, številni bralci njihovih internetnih portalov pa že napovedujejo maščevanje srbskim turistom, ki bodo dopustovali na Hrvaškem, kot tudi množični prihod v Beograd, kjer bo njihova izbrana vrsta igrala v polfinalu evropskega rokometnega prvenstva.

Ob tem velja tudi omeniti, da je do izgredov prišlo že v nedeljo po tekmi Hrvaške s Španijo, srbski mediji pa pri tem ne pozabijo omeniti niti neprimernega obnašanja naših južnih sosedov v času tekem, saj naj bi ti s skandiranjem različnih nacionalističnih in ustaških sloganov provocirali Srbe.

V Novem Sadu naj bi sicer bilo okoli štiri tisoč hrvaških navijačev, nekaj izmed njih pa naj bi že pred dvema dnevoma napadli dečka preoblečenega v maskoto prvenstva, žalili pa naj bi tudi prostovoljce v dvorani.