Zgodba pravi, da je bil Matjaž, ki mu je bilo v resnici ime Matija Korvin, dober kralj. Noč in dan so k njemu prihajali siromaki in zatirani ter prav vsem je ponudil pomoč ter zaščito. Dal je kovati zlatnike in v času njegove vladavine so na Koroškem vladali zlati časi. Iz čiste nevoščljivosti so se drugi vladarji s svojimi vojskami združili proti njemu in ga prisilili, da se je s samo stotimi preživelimi junaki skril v votlino pod Peco, ki se je sama odprla in ga skrila pred sovražniki. Tam se je Matjaž usedel za mizo, ostali pa so posedli po tleh okoli njega in zaspali. Ko se bo brada kralja Matjaža devetkrat ovila okoli mize, se bo prebudil in skupaj z vojaki premagal sovražnike ter pregnal krivico s sveta. Ponovno bo zavladal Slovencem in takrat bodo na Slovenskem zopet zavladali zlati časi.

Čeprav kralj Matjaž še vedno spi in se zlati časi zdijo danes še posebno daleč, pa je prireditev, ki se je z leti uveljavila kot svojevrsten slovenski dogodek in postala največja zimska prireditev na Koroškem, ena od oblik njegove prebuditve in prinaša čarobnost v naš vsakdan.

Vse bolj aktivni tudi mladi

Konec januarja (od petka, 27., pa do vključno nedelje, 29. januarja) bo na ravnici Mitnek v Podpeci jubilejna, že 20. prireditev Gradovi kralja Matjaža. Prireditev, prva je bila leta 1993, je nastala na pobudo skupine mladih intelektualcev, zaposlenih v podjetju NOV'NA, kjer so se ukvarjali z razvojem podeželja in so, po besedah županje občine Črne na Koroškem Romane Lesjak, želeli v domačem okolju pospešiti razvoj odmaknjenih in pozabljenih kotičkov, spodbuditi dogajanje in oživiti življenje v podeželskih zaselkih.

"Prvič je bila prireditev organizirana bolj kot zabava za prijatelje, kot nepozaben dan v snežnem objemu čudovite narave pod goro Peco. Mislim, da si nihče ni predstavljal, da bo prireditev živela dvajset let in bo postala tako množična in prepoznavna," še dodaja Lesjakova. Kot rečeno je sprva v gradnji snežnih gradov tekmovalo le nekaj prijateljev, domačini pa so se v prireditev vključili nekoliko kasneje kot graditelji, ponudniki storitev in obiskovalci. Še posebno hitro so se nad snežnimi gradovi navdušili mladi, ki se tekmovanja z veseljem udeležujejo. Priprave na gradnjo potekajo že v začetku decembra, ko v različnih srednjih šolah, klubih, društvih in zaselkih sestavljajo ekipe in rišejo načrte za snežne umetnine. Izkazalo se je, da je ideja padla na plodna tla, in kmalu je tekmovanje postalo mednarodno; tuje ekipe so začele tekmovati po tem, ko se je podjetje NOV'NA vključilo v mednarodni projekt Phare TACIS, v sklopu katerega so sodelovali s partnerji iz Irske in Škotske. Škoti in Irci so bili prvi tuji tekmovalci, ki so se s slovenskimi ekipami prvič pomerili leta 1995, kasneje pa so se jim pridružile še ekipe iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Anglije pa tudi iz drugih držav. Prireditev je imela iz leta v leto več privržencev. Če je prvo leto tekmovalo zgolj osem ekip, se jih je deset let kasneje v spretnosti gradnje gradov pomerilo že 84. Največ jih je sodelovalo leta 2006, ko se je za naziv najlepšega gradu potegovalo kar 109 ekip.

Ambasadorji Koroške

"Letos, tako kot tudi minula leta, pričakujemo množičen obisk tako graditeljev kot obiskovalcev. Morda bo obisk še nekoliko večji," pravi županja Črne na Koroškem, "saj prireditev letos praznuje 20 let in je vključena v program prireditev v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, kar je še prispevalo k boljši promociji prireditve. Prireditev je za našo občino zelo pomembna, predvsem z vidika prepoznavnosti, saj je ime Črne na Koroškem ponesla po Sloveniji in tujini. S prireditvijo se naša občina in tudi celotna Mežiška dolina in Koroška predstavljajo kot turistična destinacija, ki obiskovalcem tako pozimi kot poleti ponuja številne zanimivosti, naravne lepote, možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, okušanje domačih dobrot, športno udejstvovanje, pohodništvo, spoznavanje zanimivih legend, pravljičnih likov, znanih umetnikov, športnikov in drugih ustvarjalcev."

Tridnevno dogajanje, ki se bo začelo v petek z nočnim slalomom z baklami za pokal Kralja Matjaža, spremlja pester kulturni in športni program, ki je v celoti povezan z legendo pod Peco spečega kralja. Osrednji dogodek prireditve Gradovi kralja Matjaža je seveda tekmovanje v gradnji snežnih gradov, ki bo potekalo v soboto. Slavnostno odprtje prireditve bo ob 9.40 z veličastnim prihodom kralja Matjaža na prizorišče. Začetek gradnje bodo pospremili Črnjanski harmonikaši, nato pa bomo vse do četrte ure popoldne priče hudi gradbeni vnemi, ki se bo končala s prižiganjem kresov in bakel.

Bo padel nov rekord?

Kulturni program se bo uro kasneje začel z glasbenim nastopom Ditke in se nadaljeval s prihodom Kralja Matjaža, izborom Alenčice, svečanostjo ob 20. obletnici prireditve, nastopom Zdovčevih dečev in Milana Kamnika ter z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad, obeta pa se nam tudi atraktiven ognjeni nastop. V šotoru bomo lahko že ob 15. uri prisluhnili Milanu Kamniku in Gorazdu Čepinu, ob 19. uri pa bomo lahko uživali v ritmih rocka, saj bo nastopila energična skupina CoverLover. V nedeljo bodo na svoj račun prišli predvsem otroci, saj je program zadnjega dne prireditve namenjen prav njim. Tako bodo naši najmlajši lahko uživali v zanimivih otroških igrah, lutkovnih predstavah, iskanju skritega zaklada, gradnji in barvanju snežnih skulptur, jahanju, izdelovanju kron in zlatnikov.

V preteklih 19 letih je bilo zgrajenih že 1074 snežnih gradov. Ideje za nove snežne umetnine se že porajajo, načrti so v izdelavi… Le koliko jih bodo pridne roke in bogata domišljija postavile letos? Bomo morda priče novemu rekordu? Vabljeni torej pod Peco, kjer ta konec tedna zabave res ne bo manjkalo. Številni snežni gradovi, ki jih bodo ob mraku okrasili z baklami, pa nam bodo pričarali pravljično doživetje, ki ga prav gotovo ne gre zamuditi.