Kje je ACH Volley izpustil iz rok napredovanje v ligi prvakov?

Imeli smo relativno težko skupino, kar smo vedeli že na začetku. Pričakovali smo več in to je bilo dosegljivo. Nismo našli prave forme znotraj lige prvakov. So nekateri razlogi, zakaj nam ni uspelo, a vedno je biti najlažje pameten po koncu.

Trener Igor Kolaković trdi, da sta bila Tours in Belchatow preprosto boljša tekmeca. Se strinjate?

Zagotovo sta močnejša od nas. Gre za kluba, ki sta že zadnjih deset let na visokih položajih v Evropi. Kar zadeva proračun, sta nad nami, hkrati pa spadata med najbolje organizirane v Evropi. A če hočemo mi svoje cilje uresničiti, moramo takšne klube premagovati. Premagati pa jih moramo tako, da smo v danem trenutku v optimalni formi, kar nam, tudi iz objektivnih razlogov, ni uspelo.

Kateri so ti objektivni razlogi?

Eden glavnih je, da smo imeli smolo s poškodbo Matevža Kamnika, ki je eden ključnih igralcev. Ne samo kar zadeva igralsko kakovost, ampak tudi zaradi izkušenj.

Kako pomemben je dejavnik, da poleg lige prvakov nimate pravih težkih tekem?

Nastopanje v srednjeevropski ligi (MEVZA) je bilo letos brezsmiselno, saj je raven tekmovanja preveč padla. Bomo videli, kaj se bo dogajalo v prihodnje s tem tekmovanjem in ali bodo vanj vstopili kakšni novi klubi. V takšni obliki, kot je zdaj, nima smisla. Preslaba je tudi slovenska liga, zato na prvi tekmi lige prvakov ne veš, kako dobro si pripravljen in kdo je v formi. Niti igralci niti trener. Delamo na tem, da bi v prihodnje igrali v bolj konkurenčnem tekmovanju.

In katera "konkurenčna tekmovanja" imate v mislih?

Za zdaj smo še v pogovorih, zato ne morem povedati. Več bo znanega čez kakšen mesec ali dva.

Kako resna je opcija, da bi se ustanovila "jadranska liga" po košarkarskem vzoru?

Do nas ni prišla nobena resna iniciativa. Pred leti smo se o tem bolj resno pogovarjali, a ni bilo nič iz tega. Obstaja Balkanska odbojkarska zveza, podobno kot MEVZA, kjer so na čelu Srbi, ki so imeli v mislih skupno tekmovanje klubov s tega območja. Toda kratkoročno, za naslednjo sezono, združeno tekmovanje ni realno.

Se lahko kaj doseže pri povezovanju z italijanskimi klubi?

Poskušamo in se pogovarjamo tudi v tej smeri. A najverjetneje je, da nam bo uspel bolj konkreten dogovor na področju lige MEVZA, kamor se bodo morda priključili novi klubi. Morda kakšen češki kolektiv, če bo pripravljen sodelovati. Pred tremi, štirimi leti je imela srednjeevropska liga smisel, saj je bilo več konkurenčnih klubov. Toda z leti je padla Mladost, je padel Dunaj in je padel Kaposvar. Madžarskih klubov, denimo, sploh ni več zraven. Trenutno neko raven držita le Innsbruck in Dob, a tudi Innsbruck je slabši, kot je bil do zdaj.

Kakšen status imajo ključni igralci? Šketu, Vinčiću in Kamniku snubcev verjetno ne manjka?

Verjetno jim jih res ne, a natančno ne vem. Dejstvo je, da ima Alen Šket z nami še pogodbo tudi za prihodnjo sezono. Drugače pa imamo mlado ekipo in tudi če kdo odide, bomo še vedno imeli solidno zasedbo.

Kako je s pogodbo Dejana Vinčića?

Ima podpisano pogodbo 1+1, zato lahko gre ali ostane.

Ste zadovoljni z delom Igorja Kolakovića?

Zagotovo je dober trener, saj rezultati, ki jih je dosegel s Srbijo, govorijo sami zase. V ligi prvakov bi lahko kljub objektivnim razlogom bolje igrali, a to ne pomeni, da bi imeli tudi boljše rezultate. Vedno se lahko stori še več. Vsak trener lahko da več od sebe in bolje pripravi ekipo, a tudi Kolaković o tem vseskozi razmišlja. Nikakor pa ne bi rekel, da gre za izgubljeno sezono.

Za konec: ali verjamete v poštenost tekme Cuneo - Unterhaching (0:3)?

Glede na to, da je Cuneo vso tekmo igral brez prve postave, je to realen razplet. Pri Cuneu so bili prepričani, da bodo tudi z rezervno postavo zmagali, a glede na to, da vedno igrajo z istimi igralci, je za rezerviste težko. Unterhaching je vedel, da ima svojo priložnost in dvomim, da je šlo za dogovarjanje. Cuneo je že imel zagotovljeno prvo mesto, njegovi ključni igralci pa potrebujejo počitek. Z izjemo Earvina N'Gapetha so vsi ostali igralci stari več kot 30 let, zato imajo včasih težave že v italijanskem prvenstvu.