Zgodba Steklih psov (Reservoir Dogs) je dokaj enostavna – šest kriminalcev, ki se med seboj ne poznajo, je najetih za rop draguljev. Da se med seboj ne bi mogli izdati in bi se hkrati osredotočili na delo, si nadenejo lažna imena – Mr. White (g. Beli, Harvey Keitel), Mr. Orange (g. Oranžni, Tim Roth), Mr. Blonde (g. Svetlolasi, Michael Madsen), Mr. Pink (g. Roza, Steve Buscemi), Mr. Blue (g. Modri, Edward Bunker) in Mr. Brown (g. Rjavi, v vlogi katerega je zaigral Tarantino sam). Ko se, čeprav so pred tem prepričani, da se kaj takega ne more zgoditi, rop popolnoma ponesreči, eden od njih pa celo umre, se med njimi začne panično iskanje policista pod krinko.

Stekli psi. (Foto: dokumentacija Dnevnika)

Zgodba je izjemno zanimiva od prvega prizora dalje, saj so dialogi tisti, ki gledalca potegnejo vanjo, pa tudi prizori so kratki in hitri, nekateri bi rekli, da pravi Tarantinovski. Kakršna je tudi uporaba "neprimernega" jezika – besedo f**k v filmu izrečejo kar 272-krat. Za vloge se je potegovalo (ali pa jo zavrnilo) mnogo zvezdnikov – Christopher Walken, James Woods, George Clooney, Samuel L. Jackson in David Duchovny. V izvirni različici filma ni nikakršne vloge, v kateri bi ženska sploh spregovorila. Tim Roth je zavrnil tradicionalno avdicijo, zato je Tarantina in Keitela povabil v bar. Avdicija je potekala, ko so bili vsi trije konkretno opiti.

Prvi Tarantinov načrt je bil, da bo s 30.000 dolarji in lastno kamero posnel film s pomočjo nekaj prijateljev. Ko se je po naključju do scenarija dokopal Harvey Keitel, se je budžet z njegovim vložkom povzpel na 1,5 milijona dolarjev. In še nekaj – scenarij za film je Tarantino spisal v treh tednih in pol.

"To ni moja služba. To je poslanstvo."

Tarantinova ljubezen do filmov izhaja iz mladih let, pri 15-ih je pustil šolo in se posvetil uram igranja, nato pa se zaposlil v izposojevalnici filmov, kjer je pozorno spremljal, kakšne filme si ljudje radi izposojajo. Ravno te izkušnje pa so bile navdih v njegovi režijski karieri. A na režijo nikoli ni gledal kot na službo. "To ni moje delo, to je moje poslanstvo," je nekoč dejal. "Filmi so moja religija. Srečen sem, da jih ne delam zaradi denarja. Ko snemam film, hočem, da mi ta pomeni vse. Da bi bil zanj celo pripravljen umreti," je povedal ob neki drugi priložnosti.

Na snemanju. (Foto: dokumentacija Dnevnika)

Po Steklih psih, ki so bili v Evropi, zlasti v Veliki Britaniji veliki hit, v ZDA pa zaradi slabe promocije niti ne, je najprej napisal scenarij za Rojena morilca (Natural born killers), nato zavrnil režijo Hitrosti in Možje v črnem, nakar se je v Amsterdam odpravil dokončat scenarij za Šund (Pulp Fiction).

Legendarni ples, Biblija in hamburger s sirom

Ta filmska mojstrovina se nahaja na številnih seznamih najboljših filmov vseh časov, poleg vsega pa je oživila kariero že skorajda pozabljenega Johna Travolte. Ta nastopi v vlogi plačanega morilca Vincenta Vege, ki ga s kolegom Julesom Winnfieldom (Samuel L. Jackson) najame mafijski šef, da najdeta ukraden kovček. Zgodba Vinca se preplete z življenjem šefove soproge Mie (Uma Thurman), njun skupaj preživet večer pa poskrbi za vsaj dva kultna filmska prizora – plesa in oživljanja. V filmu nastopi še Bruce Willis kot boksar Butch, ki naj bi za plačilo izgubil dvoboj, film pa se prične z divjim ropom (ljubečega) para "Honey Bunny" (Amanda Plummer) in "Pumpkin" (Tim Roth), ki skušata oropati restavracijo.

Legendarna splesna scena Ume Thurman in Johna Travolte.

Odsek iz Biblije,s katerim Jules v filmu "izobražuje", sta si povečini izmislila Jackson in Tarantino. Na Sveto pismo spominja le del, ki govori o tem, kako bo "bog udaril z veliko jezo in maščevanjem". Ta citat je bil sicer napisan za film Od zore do mraka, za katerega je Tarantino napisal scenarij, a so ga nato črtali. Morda še bolje poznan prizor je med Vincentom in Julesem, ko se vozita v avtomobilu in govorita o hamburgerju s sirom. Ta pogovor so leta 2007 izbrali za 81. najboljši filmski citat vseh časov. Besedo f**k v tem filmu izgovorijo 265-krat.

Uma Thurman je najprej zavrnila vlogo Mie, kar je Tarantina tako razžalostilo, da ji je vlogo bral kar prek telefona, dokler ni privolila. Za vlogo so se sicer potegovale še Isabella Rossellini, Meg Ryan, Daryl Hannah, Joan Cusack in Michelle Pfeiffer.

Kill Bill z maščevalno Nevesto

V približno istem času je s še tremi režiserji, od katerih je bil eden njegov veliki prijatelj Robert Rodriguez, posnel film Štiri sobe (Four Rooms), v katerem je režiral in nastopil v četrtem delu, naslovljen z "Moški iz Hollywooda". Leta 1997 je posnelJackie Brown s Pam Grier v glavni vlogi, zatem pa zaradi Kill Billa odložil načrtovani vojni film Inglorious Bastards (kasneje je v naslovu spremenil črko).

Tudi v Kill Billu je nastopila njegova "muza" Uma Thurman, kakor tudi Michael Madsen (Tarantino je znan po tem, da se v njegovih filmih pojavljajo isti igralci), vloga Billa pa je oživila kariero Davida Carradina.

Zgodba se vrti okoli maščevanja Neveste, ki jo je njen nekdanji partner in oče nerojenega otroka na dan poroke z drugim moškim za štiri leta spravil v komo. V filmih (posneta sta bila dva dela) nastopajo še Lucy Liu, Daryl Hannah in Vivica A. Fox. Tarantino je Thurmanovi scenarij in ponudbo za vlogo prinesel kot darilo za 30. rojstni dan, kasneje pa je moral zaradi njene nosečnosti začetek snemanja še prestaviti. Vlogo Neveste sta Uma in Quentin razvila že med snemanjem Šunda.

Za 2014 napovedal še Kill Bill 3

Tarantino je napovedal še tretji del Kill Billa, a da želi, da med drugim in tretjim mine deset let. "Za to sta dva razloga. Prvi je, da menim, da si morava vzeti desetletni premor … drugi pa je, da imam res rad lik Neveste, ki pa potrebuje deset let oddiha. Deset let brez bojev in miren čas z otrokom. V prvih dveh filmih je ogromno pretrpela, zato ji dam sedaj deset let spokojnosti. Potem pa bo šla ponovno v boj," je povedal v enem od intervjujev in tretji del napovedal za leto 2014.

Njegov naslednji projekt je bil Grindhouse, ki ga je režiral v sodelovanju z Robertom Rodriguezom. Njegov doprinos je bil film Death Proof. Leta 2009 je sledil velik hit Neslavne barabe (Inglourious Basterds), ki je bil njegov najbolj donosen film.

Brad Pitt je v vlogi blestel. (Foto: dokumentacija Dnevnika)

Zgodba se vrti okoli posebne vojaške enote židovskih Američanov, ki v času druge svetovne vojne lovijo in brutalno pobijajo naciste. Njihov vodja je bil polkovnik Aldo Raine, v vlogi katerega je blestel Brad Pitt, ki pa, roko na srce, niti do kolen ni segel z oskarjem nagrajenemu Christophu Waltzu, ki je zaigral nacista Hansa Lando. Za to vlogo je bil najprej mišljen Leonardo DiCaprio, a se je Tarantino na koncu vendarle odločil, da bo nemško govoreči igralec bolj primeren.

S scenarijem se je ukvarjal skoraj desetletje, vmes ga je za nekaj časa postavil na stranski tir (domnevno se ni mogel odločiti, kakšen konec bi postavil) in posnel Kill Billa. Po prvih načrtih naj bi bil poleg vojnega filma to tudi "špageti vestern", za katerega je imel izbran drug naslov: "Nekoč v nacistično okupirani Franciji", a si je nato premislil.

"Če imaš filme dovolj rad, boš tudi sam sposoben narediti dober film." (Foto: Reuters)

Težko si je zamisliti, da bo Tarantino lahko kmalu presegel vse te svoje velike uspešnice, a bo zagotovo poizkusil. Lani se je namreč že začela produkcija "špageti vesterna" Django Unchained, ki bo govorila o maščevanju sužnja svojemu nekdanjemu lastniku.

"Želim narediti film, ki bo govoril o grozljivi preteklosti naše države, o sužnjih. Narediti ga želim kot žanrski film, ki se bo ukvarjal s tem, s čimer se Američani nikoli niso želeli, saj jih je bilo preveč sram, druge države pa se niso, ker so menile, da se nimajo pravice," je povedal o filmu.

Scenarij je dokončal aprila, nato pa se je začel lov na igralce: k sodelovanju je ponovno privabil Christopha Waltza, v glavni vlogi bo nastopil Jamie Foxx, zaigral pa bo še lep šopek hollywoodskih zvezdnikov – Samuel L. Jackson, Leonardo DiCaprio in Kurt Russell. V filmu naj bi nastopil tudi Sacha Baron Cohen, Tarantino pa naj bi celo na nek način vanj skušal vključiti Lady Gaga. Premiero načrtujejo za 25. december 2012.