Par, ki je v javnosti dobro kljuboval tudi natolcevanjem rumenih medijem in je vseskozi deloval iskreno zaljubljen, je v izjavi za javnost zapisal, da sta se ''po veliko vloženega truda in razmišljanja odločila raziti zaradi medsebojne oddaljenosti''.

''Po tem, ko sva skupaj preživela sedem prekrasnih, predanih in srečnih let zakona sva dolgo razmišljala in se končno odločila, da se ločiva. Globoko se spoštujeva in se še vedno ljubiva, a sva se preprosto oddaljila. To je prijateljski proces, najina prioriteta pa ostaja dobrobit najinih otrok. Hvala vsem prijateljem, oboževalcem in družini za lepe besede in podporo. Zaradi najinih otrok pa bi medije prosila, da spoštujete našo zasebnost.''

Nekateri mediji navajajo, da naj bi razlog za razstanek bila domnevna afera Seala z eno od nekdanjih varušk. Par naj bi se tudi sicer v zadnjih časih precej prepiral, njun glavni problem pa naj bi kljub vsebu bilo premalo skupnega časa zaradi preveč obveznosti.

Seal in Heidi imata skupaj tri otroke, Henryja (6 let ), leto mlajšega Johana (5) in dveletno Lou, je pa Heidi mama še mali Leni (7 let), ki se je rodila iz veze s Flaviom Briatorejem.