Pred Hausbergom je naredil odločilno napako, s spodnjo smučko zaril v sneg in izgubil precej hitrosti. Kljub temu je dosegel odlično sedmo mesto, do zmagovalnega odra pa ga je ločilo 17 stotink. Na veselje vseh ljubiteljev alpskega smučanja, razen Avstrijcev, ki so zasedli drugo (Romed Bauman), tretje (Klaus Kröll) in četrto mesto (Joachim Puchner), je petič v karieri na najprestižnejšem smuku v karieri zmagal Didier Cuche, 37-letni Švicar, ki je dva dneva prej napovedal športno upokojitev po koncu sezone.

Kako ste na svojem terenu, kjer ste predlani z drugim mestom dosegli največji uspeh v karieri, v močnem sneženju pričakovali začetek tekme?

Kar zadeva nižji start, so ga napovedali že dobro uro pred začetkom. Ko sem vstal, je bilo še jasno vreme, potem pa je vse bolj snežilo. Bila je zelo težka tekma. Vidljivosti praktično ni bilo, ni se videlo nobenih grbin.

Vam je to ustrezalo, glede na to, da ste znan kot brezkompromisni tekmovalec?

Kje pa! Ko ne vidim, se težko postavim na smučko in napadem na vso moč. Seveda sem se skušal čimbolj vreči v dolino.

Kaj se je pravzaprav zgodilo, da ste v spodnjem delu proge po najboljših vmesnih časih izgubili sedem desetink sekunde?

Znano je, da slovim kot tekmovalec, ki venomer išče svojo linijo smučanja. In to v tako težkih pogojih ni najbolje, saj je večja verjetnost, da zariješ v novozapadli sneg. Spodnjo smučko mi je pred Hausbergom prestavilo v cel sneg. Čutil sem, kako sem se ustavil.

Ste imeli do napake občutek, da ste najhitrejši na progi?

Odkrito rečeno, ne. Močno me je premetavalo, ves čas pa sem skušal ostati čimbolj zaprt. Lahko rečem, da sem imel občutek, da sem solidno na progi, a po napaki je tudi ta občutek izginil. Vseeno sem dokazal, da je Kitzbühel moj teren.

Vam je kaj žal, da kitzbühlska preizkušnja ni bila klasična, temveč prepolovljena?

Prepričan sem, da če bi bil start z vrha, bi bil boljši. Ostal sem brez odsekov proge, kjer sem najhitrejši. Po drugi strani lahko rečem, da sem imel precej smole s startno številko, saj bi bilo bolje, če bi startal med prvimi. Pri startni številki 30 je bila proga zelo razrita. Najboljše startne številke so bile po mojem mnenju med 10 in 15. Že od pet naprej je bila blizu optimalnega. Čeprav je bila preizkušnja skrajšana, so na vrhu le uveljavljeni smukači. Kitzbühel ni smuk za novince. Spredaj so stari mački.

Vam je Cuche po tekmi pojasnil, kako mu je zastal dih ob vašem nastopu?

Nisva nič govorila.

Direktorica SZS Barbara Kürner Čad je napovedala vašo zmago v Kitzbühlu. Ste vedeli za to?

Ne oziram se na to, kaj drugi pričakujejo od mene. Lahko rečem le to, da sem po nastopu na obeh treningih, na katerih sem dosegel peti in sedmi čas, vedel, da sem sposoben zmagati. Predvsem je pomembno, kako se počutim na smučeh. In trenutno se počutim odlično.

Zakaj je forma prišla z zamudo, saj ste pred sezono napovedovali, da se počutite odlično?

Še vedno trdim, da sem bil pred prvimi tekmami dobro pripravljen. Problem je v tem, da ko se mi nekaj podre, se mi podre do konca. Potrebujem čas, da se sestavim. V Val Gardeni je šla krivulja navzgor, saj sem smučal bolje. To, kar sem pokazal v Lake Louise in Beaver Creeku, sploh ni smučanje. V Wengnu sem bil na nekaterih odsekih že zelo hiter in dobil spodbudo, da sem na pravi poti. To sem v Kitzbühelu le potrdil.