Njeno življenje je eno samo štrlenje iz povprečja. Ne bi bilo dobro, če bi takšne ljudi posekali in jih postavili na egalitarno ravnino. V teoriji - praksa je večkrat drugačna - enakost, če izvira iz pravih vzgibov, tako v družbenem sistemu, v katerem živimo, kot v športu, naj ne bi bila vrednota. Pri ljudeh, kot je Tina Maze, naj bodo meje dopustnega postavljene višje. To pa ne pomeni, da jih ni. Šampionka iz Črne na Koroškem bi morala včasih izstopiti iz svojega boemskega sveta, se ozreti okoli sebe in upoštevati pravila.

Pravilniki Smučarske zveze Slovenije (SZS) in pogodbe, ki jih imajo tekmovalci ter tekmovalke sklenjene s to panožno zvezo, sestavljajo pravice in dolžnosti, ki jih je treba spoštovati. Pravice tekmovalcev so v največji meri povezane s finančnimi prejemki, dolžnosti s tekmovanjem v okviru SZS, prisotnostjo na novinarskih konferencah, nošenjem oblačil z logotipi sponzorjev, sodelovanjem pri snemanju oglasov... Če smučar zavrne sodelovanje pri snemanju reklame za sponzorja alpskih disciplin smučarske zveze, svojih dolžnosti ne izpolni. Če bi hkrati reklamiral konkurenčnega sponzorja, bi prekoračil svoje pravice.

Predsednik SZS Tomaž Lovše je navedel nekaj primerov, ki kažejo na to, da Tina Maze svojih obveznosti ni izpolnila. Možno je sklepati, da je prekoračila tudi nekatere pravice. V tem primeru svetovna prvakinja v veleslalomu kaj drugega kot kazni ne more pričakovati. Enako kot zaposleni v podjetju ne more pričakovati, da delodajalec ne bo ukrepal, če bo delavec neopravičeno manjkal en dan v pisarni. Glede na to, koliko pritožb so sponzorji poslali na smučarsko zvezo, jo je Mazejeva še dobro odnesla, kajti govora je le o 5000 evrih kazni, medtem ko je večino obljubljenega denarja dobila. Tisti, ki ga ni, ni vezan na SZS (manjša zamuda pri izplačilu zadnjega obroka od 212.000 evrov je zanemarljiva), ampak je (ne)plačnik Tomaž Lovše, ki želi na ta način disciplinirati šampionko iz Črne na Koroškem, kar je mogoče razumeti. Signali s smučarske zveze pravijo, da so ji v minulih letih skozi prste pogledali pri marsikateri kršitvi. Verjetno je težava ravno v tem.