Za včerajšnji uvodni šok so poskrbeli Islandci, ki so povozili favorizirane Madžare (27:21) in spravili v obup okoli 4000 njihovih navijačev, le malo pa je manjkalo, da bi tudi Slovenija proti Franciji šla po enakem scenariju. Selektor Boris Denič (kljub možnosti prijave in zamenjave enega igralca za drugi del tekmovanja je ostal pri standardni šestnajsterici, njegov kolega Claude Onesta pa je na tribuno poslal Michaela Guigouja in namesto njega dal v zapisnik Cedrica Sorhainda) je tekmo začel z vratarjem Primožem Proštom, kar se je izkazalo za odlično potezo, saj je skupno zbral kar 18 obramb.

Francozi, ki so zaradi fantastične in fanatične slovenske obrambe delovali v napadu povsem izgubljeno in nebogljeno, so hitro pridelali štiri zadetke zaostanka (4:8 v 14. minuti). Deset minut pozneje so se po nekaj zaporednih tehničnih napakah Slovencev približali na minus ena (11:12), v končnici prvega dela pa po treh zaporednih zadetkih in prvič po začetnih 1:1 izenačili (14:14).

V drugem polčasu so slovenskim navijačem na tribunah (za dnevno karto za ogled treh tekem je potrebno odšteti od 10 do 80 evrov) pomagali tudi Hrvati, ki so čakali na obračun s Španci. Tradicionalno groba francoska obramba je prvo izključitev dobila šele v 36. minuti, romunska sodnika pa sta slovenske rokometaše pridno pošiljala na kazensko klop. "Francozi igrajo na tem prvenstvu zelo slabo. Če imate kdaj priložnost, da jih premagate, je to zdaj," je že pred tekmo v novinarskem središču razlagal legendarni francoski selektor Daniel Constantini, ki je svojo državo pred leti uvrstil na rokometni zemljevid sveta.

Njegovi rojaki so sicer prvič povedli šele v 45. minuti, ko je med izključitvijo Uroša Zormana zadel Bertrand Gille za 22:21, a so izbranci selektorja Deniča - medtem ko si je on prislužil dveminutno izključitev zaradi predolgega jezika pri komentiranju sodniških odločitev - z igralcem manj in z dvema zaporednima zadetkoma pet minut pred koncem spet poskrbeli za ravnotežje (25:25). Med izključitvijo Jureta Dolenca je reprezentanca iz dežele galskega petelina spet pobegnila na dva zadetka viška (27:25) v 57. minuti, a že v naslednji je zadel David Špiler.

Prvo priložnost za izenačenje je zapravil Dragan Gajič s krila (Omeyer je ustavil njegov strel), drugo pa na začetku zadnje minute Luka Žvižej s tehnično napako (prestop). Slabih 25 sekund pred koncem so Francozi vzeli minuto odmora, po kateri so krenili v zadnji napad, romunska sodnika pa sta že imela dvignjeni roki za pasiven napad. Toda Jerome Fernandez (s 1302 zadetkoma v reprezentančnem dresu absolutni rekorder pri Francozih), ki je bil do takrat povsem neopazen, je z močnim projektilom enajst sekund pred zadnjim znakom sirene tehtnico dokončno prevesil na stran galskih petelinov, ki so tako Slovencem tik pred zdajci pobegnili z že pripravljenega ražnja.