Neprofitne klinike za splave lahko svojo dejavnost oglašujejo že sedaj, v Veliki Britaniji pa nikdar niso formalno prepovedovali oglaševanje abortusa.

Agencija je pojasnila, da je odločitev sprejela po javni razpravi o vprašanjih javnega zdravstva. K razpravi so povabili tudi britansko ministrstvo za zdravstvo, a so pri BCAP-u pojasnili, da niso prejeli nobenega odziva.

"Ne gre izključno za oglaševanje splava,“ je povedal vir blizu odločanju. Oglaševanje naj bi pokrivalo širok spekter svetovalnih servisov za obdobje po spočetju. "Šlo bo za organizacije, ki bodo rekle: 'Pridite k nam po nasvete'. Seveda pa bo veliko število teh organizacij ponujalo abortus.“

"Ideja, da bi moral splav biti prosto oglaševan po televiziji ob boku zobne paste in kosmičev, pove nekaj zelo žalostnega o tem, kako so vrednote potrošniške družbe – pridobivanja in odstranjevanja – prodrle v naš način življenja in celo do našega pristopa k življenju,“ je povedal dr. Dan Boucher, sicer predstavnik krščanske organizacije Christian Action Research and Education.

Konzervativna poslanka Nadine Dorries je nad odločitvijo zgrožena. "Mediji bodo ustvarjali dobiček z oglaševalskim denarjem storitev, ki končujejo življenja. To je grozljivo.“

Predstavnik BCAP-a Matt Wilson je povedal, da bodo v sklopu nove odločitve svojo dejavnost lahko oglaševali tudi servisi, ki spodbujajo nosečnost.