Po jutranjih (ok, ura je bila 11) obredih in zajtrku je sledilo planiranje opravil za tekoči dan, ki jih pozneje ne bom v celoti opravil ali pa se bodo zavlekla mimo načrtovanega časa. Ampak jutro je vsekakor optimističen čas, nenazadnje imaš pred seboj še ves dan. Kakorkoli, vse zagotovo ne bo potekalo po načrtih. Še zadnji teden kolokvijev je cel vikend obarval precej šolsko. Poleg učenja so na vrsti še vaje, ki jih je ob koncu semestra prav tako potrebno zaključiti.

Ko pogledam predmete, ki jih predelujem te dneve, opažam, da tako ali drugače prevladuje strojno učenje oz. umetna inteligenca. Sej veste, tisto, ko skušamo neumno mašino naučit kaj pametnega, da bi potem postala vsaj kanček bolj razumna. Pa da ne bo kdo misli, da delamo svojega Watsona; ostajamo na malo bolj bazičnem nivoju, tako da bi s svojim znanjem kvečjemu zasnoval kakšno Micko. Trenutno na jedilniku prevladujejo evolucijski algoritmi v sto in enem okusu. Ti so kar prebavljivi, saj kradejo ideje narave in so zato lažje predstavljivi. Ukradeno idejo nato zapakirajo v matematične modele in z njimi rešujejo različne probleme. Predmet morate opraviti tudi, če ste kreacionist. V nedeljo bodo sledile še druge metode s tega področja.

Na čase monotono učenje je fino prekiniti s čim malo drugačnim. Tako občasno še malo brskam po spletu in iščem produkte, povezane s 2ndSight (za sloveniste, z Drugim vidom), in sicer tiste zadeve, ki jih ne morem iskati med službenim časom. Predvsem vohljanje za kakšnimi podobnimi izdelki, ki bi nam lahko pokazali pot podjetja, ki stoji za njimi. Potem bi jim mi veselo kradli dobre prakse.

Za drugoočnike je bilo potrebno odgovoriti še nekaj emailov, da komunikacija ne stagnira. Mateja se nam je pošteno nasmejala, ko smo ji poročali o našem prvem SCRUM sprintu, kjer smo vsaj za faktor 2 podcenili obseg posameznih zgodb. Mislim, da je bila dobra šola in da bomo v prihodnje nekoliko bolj natančno analizirali posamezne naloge.

Nasploh je vikend čas, ko telo vsaj malo manj trpi oz. si lahko oddahne od vsega trpljenja, ki ga povzroča kombinacija študentskega in geekovskega življenja. To je ponavadi sestavljeno iz sedenja pred računalnikom in prehranjevanja s svinjarijo, ne manjkajo pa niti enormne količine kave.

Ob vikendih se skušam čim več gibati, tako da sem tudi danes naredil svoj krog okoli Pekerske gorce (imam srečo, da živim ob zelo rekreacijsko aktivnem delu Maribora, ki nudi super okolico za miganje). Gibanju je bila dodana še domača kuha, kar dene še posebej fino. Vsem dobrobitnim faktorjem pa je možnost rednega spanca močno zmanjšala količino kave, ki jo za delovanje potrebuje moj organizem. Tako je na vrsto prišel čaj, ki ga zadnje čase redno konzumiramo tudi v pisarni. Vse dane sestavine so prav lepo zaokrožile dan in kljub intenzivnemu učenju počasi polnile baterije za naporne dneve pred menoj.

* Dan v življenju