V skupnem seštevku slaloma in veleslaloma za Zlato lisico, ki jo je namesto mariborskega Pohorja gostil Vitranc, je slavila Poutiainenova pred Kirchgasserjevo in Mazejevo. Slednja je skupaj s petim mestom na sobotnem veleslalomu povečala prednost na drugem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala; druga je tudi v slalomskem vrstnem redu.

Ostale Slovenke so slalomski nastop končale že po prvi vožnji. Katarina Lavtar je bila 35., Katja Jazbec 38., Ilka Štuhec 42., Nina Katarina Mihovilovič je bila predzadnja, 46., Ula Hafner pa zadnja, 47.

Mazejeva se ni želela rokovati z Lovšetom: "Ni bilo podpore tistih, ki bi morali stati ob strani."

"Težko sem se osredotočila na tekmo. Kljub vsem stvarem pa sem naredila dva zelo dobra izida, kar je spodbuda za naprej. Letos sem težko tekmovala na domačih tleh, najtežje doslej. Običajno ni bilo tako. Letos sem čutila ogromno pritiska. Bilo je veliko želje na moji strani, pa premalo podpore pri nekaterih, ki bi morali stati ob strani. Današnji slalom je bil na zelo težki progi. Bistveno boljše so bile tiste, ki trenirajo le slalom in veleslalom. Te so bile v ospredju, za nekaj tekmovalk, ki tekmujemo v vseh disciplinah, pa je bilo bistveno težje," je dvodnevno tekmovanje strnila Mazejeva, ki si po prihodu v cilj ni želela rokovati s Tomažem Lovšetom, predsednikom Smučarske zveze Slovenije, zaradi njegovih petkovih polemičnih izjav na njen račun.

Težka proga je terjala veliko odstopov

Mazejeva je bila z zaostankom 42 stotink po prvi vožnji na četrtem mestu. V vodstvu je bila Michaela Kirchgasser pred Slovakinjo Veroniko Zuzulovo (+0,11), njen oče in trener Timotej Zuzula je zakoličil progo s 64 vratci, in Tanjo Poutiainen (+0,27). Na prvi progi je odstopilo 26 smučark. Trda, ledena podlaga in dvojna vertikala je že kmalu po začetku na povem istem mestu izločila dve veliki favoritinji.

Najprej je odstopila Nemka Maria Höfl Riesch, olimpijska slalomska zmagovalka in branilka velikega kristalnega globusa, nato pa še Marlies Schild, svetovna slalomska prvakinja. Avstrijka je pred prihodom v Slovenijo dobila vseh pet slalomov zime, večino izmed njih prepričljivo, tudi z več kot sekundo naskoka. "Napravila sem napako, ki se mi običajno ne primeri. Vsaj v tej zimi je bilo tako. V vratca sem prišla s preveliko hitrostjo in zaradi tega, ker sem podcenila težavnost zavoja, sem vratca zgrešila," je priznala Schildova.

Francozinja Tessa Worley, sobotna zmagovalka, je vse možnosti, da bi se vpletla v boj za slalomski vrh in tudi za zmago v seštevku Zlate lisice, zapravila v drugi vožnji, ko je odstopila. Američanka Lindsey Vonn, osma po prvi vožnji, je v finalu pridobila eno mesto (7.) in je ostala na čelu svetovnega pokala. Ima 970 točk, Tina Maze 688, tretjeuvrščena Schildva pa 548. V slalom vodi Schildova (500) pred Mazejevo (337) in Kirchgasserjevo (305).

V finalu se je prva zelo izkazala Avstrijka Kathrin Zettel, skupna zmagovalka prejšnje Zlate lisice leta 2010 (leta 2011 je bila tekma odpovedana). Po šele 17. mestu na prvi progi je na drugi vodila vse do nastopa Mazejeve, svetovne veleslalomske prvakinje. Črnjanka je v tej sezoni najboljša v slalomih in je pred Vitrancom trikrat stopila na zmagovalne stopničke. Drugi mesti je zasedla v Lienzu in Zagrebu, tretje pa v Flachauu. Med prve tri tokat ni posegla, saj so jo ugnale najboljše tri s prve vožnje. Šestindvajsetletna Kirchgasserjeva se je na koncu veselila svoje druge zmage v pokalu po veleslalomskem uspehu v Sierra Nevadi leta 2007, letos pa je bila v slalomih že 9., 4., 6., 10., in 3.

Ostale Slovenke prepočasne, solze Lavtarjeve v cilju

Nastopilo je še pet Slovenk, ki pa so bile kljub številnim odstopom ostalih tekmic, pred ciljem je končalo kar 26 smučark, precej za najboljšo trideseterico. Še najbližje finalu je bila Lavtarjeva, ki je boj za točke pokala zgrešila za 57 stotink. Po prihodu v cilj je bila zelo jezna, nato pa so jo oblile solze po izgubljeni priložnosti na edini progi v svetovnem pokalu doslej v sezoni, ki je nudila skoraj povem enakovredne pogoje za vse tekmovalke. "V zgornjem delu sem bila kar hitra. Borila sem se do konca, vendar sem prepočasi peljala v zadnji strmini, kjer sem naredila tudi malo preveč napak. Škoda, imela sem res lepo priložnost, da se pred domačimi navijači na zelo težki progi uvrstim v finale," je menila Lavtarjeva.

Manj kot sekunda je od finala ločilo le še Jazbečevo, ki je o tem povedala: "Danes sem imela idealno priložnost za finale. Imela sem mogoče malo premalo ritma, malo premalo sem napadala, bolj je proga mene kot jaz njo. Proga je bila odlično pripravljena. S številko 57 sem imela mogoče dve majhni luknji, drugače je bila od starta do cilja gladka podlaga. Vitranc velja za eno najtežjih tekem v svetovnem pokalu, zato sem prepričana, da mi ne manjka veliko, da bi se lahko uvrščala v finale. Glede na ostala smučišča v svetovnem pokalu se lahko Vitranc po dolžini primerja z Lienzom ali Sljemenom, vendar je tu teren najtežji."

Ženski del svetovnega pokala se bo preselil v Švico, kjer bodo v St. Moritzu od 27. do 29. januarja na programu smuk, superveleslalom in dve superkombinaciji.