Janković je sicer v svojem slabe pol ure dolgem nagovoru spomnil na dogajanje v preteklem letu, ko se je po padcu več zakonov na referendumih in izglasovani nezaupnici vlade odločil za nastop na predčasnih državnozborskih volitvah.

Opisal pa je tudi dogajanje po decembrskih državnozborskih volitvah, na katerih je Pozitivna Slovenija zmagala. "Rezultati volitev so bili najprej pričakovani, potem pa se je zgodila napaka v sistemu in ta napaka smo mi," je dejal.

"Razočarali bi 315 tisoč volivcev"

Janković je opisal tudi dogajanje po volitvah, med drugim pogajanja in izvolitev predsednika DZ Gregorja Viranta, potem ko kandidatka Pozitivne Slovenije Maša Kociper ni dobila zadostne podpore. Obenem je pojasnil tudi, zakaj se kljub odločitvi Liste Virant, da ne bo del njegove koalicije, ni odločil za odstop od kandidature za mandatarja. "Razočarali bi 315.000 državljanov, če jim ne bi dali priložnosti, da slišijo, kaj je naš program, za kaj se zavzemamo in kakšno razpravo hočemo," je pojasnil.

Glede glasovanja, pri katerem nekateri poslanci niso dvignili glasovnic, nekateri pa so si med seboj pokazali, kaj so obkrožili, je zatrdil, da od svojih poslancev ne bo nikoli zahteval, da ne smejo glasovati, in da nikoli ne želi videti, da si glasovnice kažejo med sabo. Če si ne zaupajo, da želijo delati najboljše za državo, je po njegovem mnenju bolje, da gredo iz parlamenta.

Kritičen je bil tudi do argumentov, s katerimi so v Listi Virant utemeljevali svojo odločitev za nesodelovanje. Med drugim je omenil njihove navedbe, da v pogodbi, ki so jo sicer parafirali, ni bilo zajeto vse, kar so imeli v svojih programih. "A zdaj pa je zajeto," se Janković sprašuje glede dogovorov SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, ki v teh dneh končujejo z usklajevanji koalicijske pogodbe. Kot pravi Janković, ga zelo zanima, kako gredo skupaj verouk v šolah in vrednote NOB. Ob tem se je vprašal tudi, kako se počutijo volivci Liste Virant in DeSUS, ki sta tik pred vstopom v desnosredinsko koalicijo.

"Državljani so bili izdani"

"Obljubljaš, si izvoljen. Rečeš, štiri leta imam mir in pozabiš na voljo volivcev. Tako se ne dela. Državljani ne bodo pozabili te izdaje. Trdim, da so bili izdani," je v začetnem nagovoru zbrane opozoril Zoran Janković.

Dodal je, da so imeli v stranki veliko željo, da naredijo najboljšo državo v Evropi, čeprav so se vanjo podali brez infrastrukture in političnega znanja. Kandidate za poslance so izbirali na podlagi tega, ali so pripravljeni delati, niso pa jih spraševali, če pojejo "Hej brigade" ali hodijo v cerkev.

Prave možnosti za sestavo koalicije ni imel

Maša Kociper je na kongresu dejala, da Janković sploh ni imel prave priložnosti za sestavo koalicije, in čeprav so jo nekateri nakazovali, prave podpore ni imel. Dodala je še, da se desnosredinska koalicija, ki se sestavlja, razlikuje od volje volivcev.

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude je pojasnil, da je z zmago Pozitivne Slovenije na volitvah nastala močna, monolitna in jasno opredeljena stranka, ki ve kaj hoče, prepričan pa je, da bo stranka postala konstruktivna opozicija, ki bo imela v rokah tudi konstruktivno nezaupnico, "ki je legitimen instrument za prevzem vlade". Ude ni izključil možnosti, da bi Pozitivna Slovenija najprej delovala v opoziciji, kasneje pa bi lahko tudi prevzela vlado, saj desnosredinske stranke po njegovem ne bodo oblikovale močne vlade.

Kongresa se je udeležil tudi ekonomist Jože Mencinger, ki je v sicer kratkem govoru dejal le, da verjame, da bi Pozitivna Slovenija lahko spremenila Slovenijo, saj Sloveniji manjka optimizma, preveč pa je hinavščine.

Med okoli 500 udeleženci kongresa stranke, prvega po njeni ustanovitvi, je bil tudi predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik. Kot je poudaril v izjavi za medije, "so pred nami viharni dnevi v svetovnem gospodarstvu in v Evropi". Slovenijo vidi kot ladjo, ki je nasedla v plitvini, "ker ni imela pravega kapitana". "Zaradi tega menim, da mora slovenska ladja, ki se spušča nasproti viharnemu morju, imeti izkušenega in hrabrega kapitana. Takega izkušenega kapitana vidim v tem, kar je Zoran Janković napravil doslej," je poudaril.

Poslanec ali župan?

Janković za naprej pušča odprte vse možnosti glede svojega delovanja in se na današnjem kongresu v Ljubljani ni želel jasno opredeliti. Kot pravi, ima še nekaj dni časa za premislek, ali bo prihodnji teden še enkrat kandidiral za mandatarja.

Če pa se Janković ne odloči za kandidaturo za mandatarja, pa prav tako pušča odprte možnosti glede tega, ali bo ostal poslanec ali pa se bo vnovič potegoval za ljubljanskega župana. "Nedvomno bom pa ostal predsednik stranke," je poudaril v izjavi za medije.

Na vprašanje, kako bo ob verjetni kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja na glasovanju ravnala Pozitivna Slovenija, Janković pojasnjuje, da se bo vsak poslanec odločil po svoje, sam pa bo "enostavno glasoval proti". Glede Državljanske liste Gregorja Viranta, ki se je sprva pogajala tudi za vstop v koalicijo pod vodstvom predsednika Pozitivne Slovenije, Janković pravi, da je ta stranka očitno zagotovila tiste sredinske glasove, ki jih sicer SDS ne bi imela.

Edini, ki bi lahko z mirno vestjo odšli na predčasne volitve

A tudi če bo Janša sestavil vlado, bodo v Pozitivni Sloveniji, kot napoveduje njen predsednik, delovali vedno konstruktivno in pomagali pri tistem, kar je dobro za državo. Zato tudi ne bodo, kot je zatrdil, zagovarjali predčasnih volitev. "Mislim, da smo mi edini, ki bi lahko z mirno vestjo šli na predčasne volitve, ker bi nedvomno dobili še več poslancev, čeprav teh ne bom zagovarjal," je poudaril Janković in napovedal, da bodo delali "na dolgi rok".