Desnosredinskim strankam SDS, Listi Virant, SLS in NSi, ki so načeloma že uskladile in parafirale osnutek koalicijske pogodbe, se je v petek pri pogajanjih za vstop v desnosredinsko koalicijo pridružil tudi DeSUS. V petek zjutraj sta se najprej sestala predsednik SDS Janez Janša, ki bo v primeru sklenjene koalicije prevzel mandatarstvo, in prvak DeSUS Karl Erjavec.

Se Erjavec po obrambnem in okoljskem ministrstvu seli še na Mladiko?

Pogajalske skupine vseh petih strank so na sedežu NSi zasedale pozno v večer, po pogajanjih pa so vsi predsedniki strank zatrdili, da so usklajevanja koalicijske pogodbe pri koncu. Z doseženim so zadovoljni, vse pa kaže na to, da bo zaključek pogajanj za desnosredinsko koalicijo uspešen.

Po ocenah Janše stranke s pogajanji dobro napredujejo, vendar pa še niso zaključena. Pojasnil je, da bodo z njimi nadaljevali čez vikend. Kot je povedal predsednik SLS Radovan Žerjav, pa je koalicijska pogodba "praktično usklajena", dogovoriti se je treba le še o nekaj podrobnostih.

Da so glavne stvari usklajene in v glavnem dogovorjene se je z Žerjavom strinjal tudi predsednik Liste Virant Virant Gregor Virant. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da je stranka DeSUS pri pogajanjih uspela s svojimi zahtevami. Tudi Novakova se je strinjala, da pogajanja tečejo uspešno.

Z dogovorjenim smo vse bliže desnosredinski vladi. Pristojni organi strank naj bi o vstopu v desnosredinsko koalicijo povečini odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja. DZ bo o podpori kandidatu ali kandidatom odločal 28. januarja.