To so tudi storili, slavili s 34:32 (17:13) in se uvrstili med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi. V skupini II v Novem Sadu bodo nasprotniki Slovenije še reprezentance Francije (jutri), Španije (torek) in Madžarske (četrtek).

Islandci so na dan tekme v svoj igralski kader prijavili še 16. igralca (Oddurja Gretarssona), a Slovenci so imeli v Vršcu spet tudi 17. igralca – več kot 1500 navijačev, ki so na tribunah pripravili fantastično vzdušje. Dvoboj reprezentanc, ki imata igralski šestnajsterici z enako povprečno višino (191 centimetrov) in težo rokometašev (94 kilogramov), je v uvodnem delu minil v šestih zaporednih izenačenjih (od 1:1 do 6:6). Nato so Slovenci trikrat zapored zadeli v polno in si priigrali prvo občutnejšo prednost (9:6 v 15. minuti) proti Islandcem, ki so včeraj imeli v svojih vrstah kar sedem igralcev, ki so pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Pekingu osvojili srebrno kolajno.

Slovenci so ofenzivo nasprotnika uspešno ustavili tudi med dvominutno izključitvijo Jureta Dolenca. Še več: z igralcem manj v precej topli dvorani so dosegli kar dva zadetka – najprej je bil uspešen Sebastian Skube, nato pa še David Miklavčič po cepelinu z Matjažem Brumnom. Selektor Boris Denič je s številnimi menjavami držal visok ritem igre, slovenska obramba je bila fantastična in fanatična, v napadu pa igra zelo kombinatorna in skorajda brez tehničnih napak. Prav zato Islandci v prvem polčasu niso izvedli niti enega izmed svojih legendarnih protinapadov, pomagala ni niti menjava vratarja: Gustavsson je v prvih 22 minutah zbral le eno obrambo, njegova zamenjava Gudmundsson do konca polčasa nobene. Slovenci so ves čas vodili z dvema ali tremi zadetki, po uigrani akciji pa je dve sekundi pred koncem prvega dela odlični kapetan Uroš Zorman poskrbel za rekordno prednost – 17:13.

Tudi v nadaljevanju slovenska ofenziva ni popuščala. Favorizirani rokometaši iz dežele gejzirjev (kar 14 od skupno 16, ki nastopajo na EP, jih igra v tujini, od tega devet v Nemčiji) so delovali povsem nebogljeno. Kljub dvema zaporednima izključitvama (Jure Dolenec, David Miklavčič) so v štirih minutah z igralcem manj dosegli kar štiri zadetke in si dvakrat priigrali nov rekorden naskok, plus sedem (23:16 in 25:18). Vratar Björgvin Gustavsson, soigralec Jureta Natka pri nemškem Magdeburgu, se skorajda ni mogel srečati z žogo, kajti Sebastian Skube, Jure Dolenec in Dragan Gajič (skupaj so dosegli kar 20 obramb) so neusmiljeno polnili njegovo mrežo.

V zadnjem delu je prišlo do padca v slovenski igri, in šest minut pred koncem so se Islandci med izključitvijo Davida Špilerja najprej približali na 28:31, med kaznijo Mihe Žvižeja pa tri minute pred koncem celo na 30:32. Toda odlični Skube je z dvema zaporednima zadetkoma dokončno pokopal njihove sanje o morebitnem preobratu (34:30), v zadnji minuti in pol pa so si Slovenci lahko privoščili še neverjeten luksuz. (Ne)namerno so Islandcem dovolili zmanjšanje razlike, iz igre izločili Norvežane in v Novi Sad potisnili Islandce. A Islandci, dobitniki bronaste kolajne z zadnjega EP