Časnik Finance je namreč v četrtek poročal, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, pri čemer bi se dalo dobiti v EU vrhunskega kirurga za precej nižjo ceno, pa še domače bi hitreje usposobili za samostojno delo. Ob tem so poročali, da Mishaly pri nas ves čas operira brez licence.

Vrhunski, svetovno znan strokovnjak

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana Borut Geršak je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so leta 2007 v UKC z odhodom Sojaka čez noč ostali brez kardiokirurga. Ker so želeli, da se otroke tudi poslej operira v Sloveniji - takšna rešitev je po Geršakovih besedah bolj prijazna otrokom, kot tudi stroškovno ugodnejša -, so iskali tuje strokovnjake, ki bi operirali pri nas ter bi ob tem usposabljali mlade otroške kardiokirurge pri nas.

Pri tem so se dogovarjali s kirurgi iz Nizozemske, Rusije, Avstrije, Velike Britanije in Izraela, izbrali so Mishalyja iz medicinskega centra Sheba v Tel Avivu. Geršak poudarja, da je Mishaly vrhunski, svetovno znani strokovnjak, ki ima licenco zdravnika v Izraelu, v ZDA, izobraževal pa se je v nekaterih najuglednejših medicinskih centrih.

Sicer pa je Mishaly, kot pojasnjuje Geršak, konec januarja 2008 vložil prošnjo za priznavanje diplome, postopek je tekel dolgo. 4. januarja letos je opravil nostrifikacijski izpit, 17. januarja pa je vložil zahtevo za licenco. Ministrstvo za zdravje njegovo vlogo že obravnava.

Pri pridobivanju licence gre samo za formalnost

Geršak poudarja, da gre v primeru pridobivanja licence v Sloveniji Mishalyu samo za formalnost. "Mishaly ni človek, ki bi po dveh letih medicinske fakultete prosil za delo v Sloveniji, ampak je šef posebnega oddelka" v bolnišnici v Tel Avivu. Ob tem ponazarja: "Nihče ne vpraša pianista Pogoreliča, ali obvlada note oz. ali je končal akademijo, ampak pride in odigra."

Mishaly je po podatkih UKC leta 2011 opravil 57 od 136 operacij, število operacij ob krepitvi usposobljenosti domačih strokovnjakov z leti zmanjšuje. Tako Mishaly opravi le še 41 odstotkov vseh operacij v primerjavi z letom 2008, ko je bil delež njegovih operacij še 68 odstotkov.

Ko so začeli sodelovati z Mishalyem, so sklenili sodelovanje za vsaj dve leti, pri čemer bi se lahko podaljša tudi do pet let, dokler se domači zdravniki dovolj ne usposobijo. Tako Mishalyeve pomoči po Geršakovih napovedih predvidoma ne bodo več potrebovali prihodnje leto. Otroška srčna kirurgija namreč po njegovih besedah predstavlja vrh srčne kirurgije, izobraževanje pa je zelo dolgotrajno.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec pa je poudaril, da so v pogajanjih z Mishalyem v teh letih dosegli pomembno znižanje cene in cene njegovih storitev prepolovili. Izraelskemu zdravniku so tako od 2007 izplačali 1,264 milijona evrov, pri čemer so v ta znesek vključeni vsi potni stroški Mishalyja ter stroški nočitev. Ob tem poudarja, da bi samo operacija v tujini stala med 31.000 in 36.000 evrov, medtem ko Zavod za zdravstveno zavarovanje UKC plača med 10.000 in 17.000 evrov.

Kot je še poudaril Geršak, se UKC po uspešnosti srčnih operacij pri otrocih uvršča med pet najboljših bolnišnic v Evropi, letno pa se pri nas rodi med 130 in 150 otrok s prirojeno srčno okvaro.