Upravni postopek odločanja o odvzemu licence Zlatki Kanič, ki je zdravila Bora Nekrepa, je bil uveden potem, ko je nadzor upravne inšpekcije na zdravniški zbornici pokazal, da zbornica na napačen način vodi postopke odločanja o odvzemu licence zdravnikom. Po mnenju inšpektorjev se lahko licenca odvzame samo v upravnem postopku, odločbo o odvzemu pa naj bi izdala predsednica zbornice. Razsodišče zdravniške zbornice, ki je med drugim pristojno za odločanje tudi o odvzemu licence, lahko po mnenju inšpektorjev odloča zgolj o disciplinskih sankcijah zoper zdravnika, ne more pa odločati o javnih pooblastilih.

Inšpektorji so v nadzoru predsednici zbornice Gordani Živčec Kalan naložili, naj v primeru odločanja o vlogi, ki jo je decembra 2008 vložil odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako, izvede ustrezne postopke za pravilno in zakonito odločitev in o tem izda konkreten upravni akt. Zbornica je upravni postopek v zadevi Kanič sprožila jeseni 2010, prva obravnava pa je potekala oktobra lani. Sicer pa je zbornica o licenci Kaničevi enkrat že odločala, in sicer leta 2009. Takrat je o tem odločalo razsodišče zbornice. Prvostopenjski senat razsodišča je Kaničevi odredil dvomesečni odvzem licence. Njen zagovornik pa se je na to odločitev pritožil.

Drugostopenjsko razsodišče je nato o primeru odločalo dvakrat. Prvič je Kaničevi odredilo javni opomin in trimesečno izobraževanje, nato pa je senat drugostopenjskega razsodišča primer obravnaval še enkrat. Takrat so odločili, da se zdravnici licenca odvzame za štiri mesece in ji naložili trimesečno dodatno strokovno izobraževanje. Kaničeva se je na odločitev razsodišča znova pritožila, nato pa je skupščina zbornice odločila, da se Kaničevi izreče javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje. Slednje je Kaničeva tudi opravila.

Spomnimo ...

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl. Njegova starša Matjaž in Tatjana Nekrep sta prepričana, da zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc, ki sta otroka obravnavala v UKC Maribor, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje.

Zaradi tega primera, ki je močno odmeval v javnosti in opozoril na domnevno nedotakljivost slovenskih zdravnikov, je Okrožno sodišče v Mariboru oktobra lani Kaničevo spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja Bora Nekrepa. Sodnica ji je naložila deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, soobtoženega zdravnika Roberta Pogorevca pa je oprostila obtožb. V pričanju pred zbornico je sicer Kaničeva zatrdila, da je za dečka storila vse, kar je bilo v njeni moči. Dejala je tudi, da bi imel deček veliko možnosti, da preživi, če bi od trenutka, ko so se posvetovali z UKC Ljubljana, vse potekalo tako, kot bi moralo, ne glede na njeno zmotno diagnozo.