V veleslalomu bodo izmed Slovenk poleg Mazejeve nastopile še Ana Drev, Ula Hafner, ki bo nadomestila obolelo Ilko Štuhec, Mateja Robnik, Katarina Lavtar in Nina Katarina Mihovilovič, v slalomu pa Mazejeva, Lavtarjeva, Štuhčeva, če bo zdrava, Katja Jazbec, Mihaela Kosi in Ana Michelle Stipič.

"Proga je zelo dobro pripravljena. Danes je bilo na vrhu še nekaj grudic snega, vendar bodo gotovo do tekme odstranjene. Prepričana sem, da bo proga zdržala in bodo pogoji dobri za vse tekmovale ter bodo slovenske reprezentantke z visokimi startnimi številkami lahko prišle med prvo trideseterico. Čeprav tekma ne bo v Mariboru pa pričakujem, da bo vzdušje odlično. Obenem sem vesela, da je tekma ostala v Sloveniji, čeprav v Mariboru ni bilo pogojev, da bi lahko pripravili tekmovanje," je Mazejeva povedala na novinarski konferenci in obenem zatrdila, da je ob vrhunski slalomski formi sedaj dobre vožnje prikazala tudi na zadnji treningih veleslaloma, v disciplini, v kateri je svetovna prvakinja in olimpijka podprvakinja.

Progi v Mariboru in Kranjski Gori, ki je zahtevna tudi za alpske smučarje, ni mogoče primerjati. "Proga na Podkorenu je težka in do izraza bodo prišle tekmovalke, ki so dobro tehnično podkovane. Mariborska tekma je veliko lažja, tu pa se bo potrebno boriti na veliki in ledeni strmini. Slalom bo verjetno še bolj zahteven, kot veleslalom. Sama sicer nimam najboljših spominov na svojo prvo tekmo tukaj, vendar sem zdaj v povem drugačnem položaju in veliko bolje pripravljena, zato bo to povsem druga zgodba," je zatrdila Črnjanka.

Mazejeva je bila 6. in 7. januarja 2007, ko je Zlata lisica zadnjič pred letošnjo tekmo gostovala v Kranjski Gori, na obeh tekmah 24. Tedaj je bila sicer še daleč od boja za veliki kristalni globus, zdaj pa zaostaja le za Američanko Lindsay Vonn. "Na zadnjih treningih se je pokazalo, da sem napravila velik napredek v veleslalomu. Bolj harmonično smučam in imam hitrejše reakcije z opremo, ki sem jo sedaj izbrala. Upam, da bom tudi na tekmi smučala tako, kot na zadnjem treningu. Vadba sama sicer ne šteje nič, formo bo potrebno pokazati na tekmi," je zatrdila Mazejeva.

Na Zlati lisico se je pripravljala v Furlaniji Julijski Krajini. "Vadila sem skupaj z italijansko ekipo v Zoncolanu. Z nami je bil serviser Stöklija. Nisem niti veliko testirala smuči, bolj sem se posvetila svojim občutkom. Ti so bili vse boljši in zdaj bom verjetno lahko z najboljšimi našla priključek tudi v veleslalomu," je menila Mazejeva in o tem, kako bi lahko ugnala Vonnovo, dejala: "Želim si, da bi bila osredotočena na vsako tekmo posebej, ker bi lahko le tako premagala Vonnovo, če bom na vsaki tekmi dala od sebe, kar znam. Sezona bo dolga, najprej pa je pred nami tekma na Vitrancu, zato vabim vse družine in otroke v Kranjsko Goro, smučarke pa se bomo potrudile, da bomo naredile spektakel."

Njen navijaški klub bo na tekmo pripeljal združene slovenske navijače in je pripravil 1.000 majic z angleškim napisom "ni vaša stvar", ki si jih bodo pred nastopom Mazejeve v drugi vožnji oblekli in nato ob njenem prihodu v cilj pokazali kameram; podobno je najboljša slovenska športnica napravila konec prejšnjega tedna v Cortini d'Ampezzo.

Mazejeva se ni izognila odgovoru na vprašanje, kakšni so njeni trenutni odnosi z Smučarsko zvezo Slovenije (SZS). "Težko govorim o sodelovanju, če zveza ni poravnala vseh obveznosti do mene. S tem se ukvarja odvetnik Damjan Terpin, sama pa se povečam in osredotočam predvsem na smučanje."

Tomaž Lovše, predsednik SZS, je sicer zatrdil, da Mazejevi po pogodbi s SZS niso izplačali le januarskega zneska, bodo pa to storili v začetku februarja, sam osebno pa zaenkrat tudi ni poravnal vseh obveznosti od nagrad Mazejevi za lansko leto, "ker tudi ona ne izpolnjuje vseh obveznosti."

Izmed ostalih Slovenk se lahko med prvih 15 v Kranjski Gori uvrsti Drevova, ki uspešno nastopa v evropskem pokalu, kjer je v seštevku trenutno tretja. "Želim si, da bi bil ta vikend prelomnica tudi v svetovnem pokalu. Na Podkorenu smo že trenirali, danes smo opravili tudi zadnjo vadbo in pričakujemo dobre pogoje in tudi svoje dobre nastope." Jazbečeva pričakuje lepo tekmo in uvrstitev v finale, Mihovilovičeva pa si želi, da bi proga zaradi visokih startnih številk naših, zdržala ter da bi se vrstila v finale, kar v obeh disciplinah načrtuje tudi Lavtarjeva. Uvrstitve v drugo vožnjo si želi tudi Hafnarjeva, Kosijeva in Stipičeva pa si želita najboljše nastope v letošnji sezoni.

Mateja Robnik je bila leta 2007 na veleslalom na Vitrancu na 16. mestu najboljša Slovenka. Tako kot Štuhčeva je tudi Robnikova zbolela za trebušno gripo, vendar naj bi v soboto vseeno nastopila, Štuhčeva pa le na slalomu. "Zlata lisica je za nas pomembna tekma, in če se izrazim po atletsko, si želimo, da bi naša dekleta dosegla osebne rekorde. Zato gremo na tekmi optimistično, največ pa pričakujemo od Mazejeve, ki je že tako izkušena, da celo najbolje deluje, ko je pod največjih pritiskom," je dejal Denis Šteharnik, trener za tehnične discipline.