Tako Microsoft kot Intel sta se uspešno zoperstavila upadu povpraševanja po osebnih računalnikih. Čeprav se je skupna prodaja računalnikov v lanskem zadnjem četrtletju po podatkih podjetja za tržne raziskave Gartner zmanjšala za 1,4 odstotka, sta obe podjetji objavili podatke o povečanju prodaje.

Največji proizvajalec polprevodnikov na svetu Intel je v lanskem zadnjem četrtletju ustvaril 3,4 milijarde dolarjev dobička oziroma šest odstotkov več kot konec leta 2010, za 21 odstotkov na 13,9 milijarde dolarjev pa so se povečali tudi prihodki.S tem je za malenkost presegel pričakovanja analitikov in njegove delnice so se po zaprtju borze podražile za slab odstotek. Za letošnje prvo četrtletje družba napoveduje 12,8 milijarde dolarjev prihodkov ter povečanje vlaganj v proizvodnjo na 12,5 milijarde dolarjev. Načrtuje tudi okrepitev tržnih dejavnosti za nove ultra lahke prenosne računalnike, sicer pa ima podobno kot druga računalniška podjetja nekaj težav zaradi poplav na Tajskem konec lanskega leta, ki so zmotile dobave in poslabšale prodajo osebnih računalnikov.

Office in Xbox nadomestila upad prodaje Oken

S podobnimi težavami se je soočal tudi Microsoft, katerega dobiček je v zadnjem četrtletju lani praktično stagniral pri 6,6 milijarde dolarjev, s čimer je presegel pričakovanja analitikov. Le malenkost nižji od napovedi so bili četrtletni prihodki, ki so zrasli za pet odstotkov na 20,9 milijarde dolarjev.

Proizvajalec programske opreme je dokazal, da lahko uspešno posluje tudi brez svojega paradnega konja Windows 7. Povpraševanje po tem operacijskem sistemu se je namreč zmanjšalo, medtem ko so podjetja pokazala več zanimanja za programsko opremo za pisarne, dobro pa se je prodajala tudi igralna konzola Xbox 360. Delnice družbe so se po zaprtju borze malenkost podražile.

IBM pod novim vodstvom optimistično v prihodnost

Tako Microsoft kot tudi Intel si mrzlično prizadevata, da bi čim bolj okrepila svojo navzočnost na trgu tabličnih računalnikov in pametnih telefonov ter zmanjšala odvisnost od osebnih računalnikov. Vse več ljudi namreč posega po majhnih prenosnih napravah, zaradi česar trpi prodaja velikih namiznih računalnikov, pri čemer ima kar okoli 80 odstotkov vseh osebnih računalnikov vgrajene Intelove procesorje, delež računalnikov z operacijskim sistemom Windows pa je še višji.

Dobiček je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni povečal tudi IBM, in sicer za 4,4 odstotka na 5,5 milijarde dolarjev, prihodki pa so zrasli za 1,6 odstotka na 29,5 milijarde dolarjev. Družba, ki jo od 1. januarja letos prvič v 100-letni zgodovini vodi ženska Virginia Rometty, je optimistična tudi za leto 2012, ko naj bi dobiček povečali za 10,5 odstotka na slabih 15 dolarjev na delnico, do leta 2015 pa naj bi ta znašal že 20 dolarjev na delnico. Delnice tehnološkega velikana so se po objavi podražile za 3,9 odstotka.

Google zaostal za pričakovanji

Google je v lanskem zadnjem četrtletju povečal dobiček za šest odstotkov na 2,7 milijarde dolarjev, prihodki pa so kljub kar 28-odstotni rasti na 8,1 milijarde dolarjev razočarali analitike. Številni so se osredotočili zlasti na podatek, da so Googlu prvič v več kot dveh letih upadli prihodki z naslova spletnih oglasov, in sicer kar za osem odstotkov na letni ravni. "Pri tem bo ključno vprašanje, ali gre za enkratni dogodek ali za dolgoročnejši trend zaradi zaostrovanja tržnih razmer," izpostavlja Mayuresh Masurekar s Colins Stewarta, pri Googlu pa takšen upad pojasnjujejo z nižjimi cenami za oglase v času praznične nakupovalne sezone.

Poleg tega so se v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2010 Googlovi odhodki povečali za skoraj eno tretjino na 3,38 milijarde dolarjev. Koncern je trošil denar za razvoj svojega spletnega omrežja Google+ ter operacijskega sistema za pametne telefone Android. Google+ pri tem nadaljuje z rastjo in ima že 90 milijonov uporabnikov, je povedal prvi mož koncerna Larry Page, čeprav pri tem še vedno močno zaostaja za 800 milijoni pri največjem tekmecu Facebooku. Kljub rasti prihodkov in dobička so se Googlove delnice po zaprtju borze pocenile za okoli 10 odstotkov.

Wall Street ob tem ostaja previden tudi glede enega tveganejših Googlovih poslov v zadnjem času, in sicer načrtovanega 12,5 milijarde dolarjev vrednega prevzema proizvajalca mobilnikov Motorola Mobility. Vlagatelji so namreč zaskrbljeni, da Google s tem vstopa v nizko dobičkonosno panogo, kjer nima veliko izkušenj, obenem pa bi s tem utegnil odtujiti tudi poslovne partnerje, ki za Google razvijajo programsko opremo Android.