»Gre za zgodovinsko odločitev, ker sta pred nami samo dve opciji: ali desnosredinska vlada ali predčasne volitve. Če bi šli na volitve, bi to pomenilo, da bi bili še pol leta brez operativne vlade. Izkazalo se je, da levica v tem trenutku ne more sestaviti vlade,« je včeraj sporočil predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki se je pred sejo izvršnega odbora sestal z Zoranom Jankovićem. Ker mu prvak Pozitivne Slovenije ni razkril imen poslancev, ki bi mu zagotovili zadostno podporo za izvolitev za predsednika vlade, je tako ideja o levosredinski vladi padla v vodo. Očitno pa je že mrtva tudi pobuda predsednika države Danila Türka, naj parlamentarne stranke premislijo o možnosti, da bi mandatar postal bančnik Marko Voljč. Tako Erjavec kot prvak DL Gregor Virant sta sicer o Voljču včeraj izrekla nekaj pohvalnih besed – prvi ga je ocenil kot človeka, ki bi bil sposoben dobro voditi vlado, drugi pa je dejal, da Voljča kot strokovnjaka spoštujejo. Hkrati pa sta ocenila, da je za pobudo za tretjega človeka prepozno. Türkova pobuda po Erjavčevih besedah nima realne podlage. »Pričakoval bi bolj državotvorno držo predsednika države, saj je to, kar počne, res politični dribling,« je ocenil Erjavec. Po njegovem prepričanju bi bilo prav, da predsednik države po prvem neuspelem poskusu ponudi mandat tistemu, ki je dosegel drugi najboljši rezultat na volitvah, ne glede na osebne zamere.

Za Državljansko listo je po Virantovih besedah ta trenutek edina realna opcija intenzivno nadaljevanje pogajanj za desnosredinsko koalicijo, ki so jih že uspešno začeli in naj bi jih do konca tega tedna tudi uspešno končali. »Ideja o tretjem mandatarju je prišla prepozno. Če bi se naši pobudi prisluhnilo konec decembra, bi bil še čas za to, v šestih dneh pa Marko Voljč ne more pripraviti svojega programa in sestaviti široke koalicije,« je ocenil Virant. Po prepričanju poslancev DL mora Slovenija prihodnjo soboto dobiti mandatarja in nato v nekaj dneh še vlado. Virantu pa se zdi najverjetneje, da bo v soboto mandatar postal Janez Janša.

Z besedami, da se pogovarjajo o vstopu v desnosredinsko vlado in da oblikujejo vsebino koalicijske pogodbe, ki naj bi jo sprejele desnosredinske stranke, pa je možnost, da bi podprli Voljča, zavrnil prvak SLS Radovan Žerjav. Ob tem je dodal, da so DL, DeSUS in SLS govorile o možnem tretjem mandatarju, ki bi bil povezovalen. »Ali je ta človek povezovalen,« pa se je o Voljču včeraj spraševal prvak SLS.

V prihodnjih dneh bodo štiri desnosredinske stranke, ki se jim bo pridružila tudi DeSUS, nadaljevale usklajevanje koalicijske pogodbe in tudi dogovarjanje o razdelitvi ministrskih mest. Izvršni odbor DeSUS včeraj o kadrovskem razrezu po Erjavčevem zagotovilu ni razpravljal. Bo pa pogajalska skupina na pogajanjih, ki naj bi se začela že danes popoldne, skušala doseči vse tisto, kar je že dosegla v Jankovićevi pogodbi. »Pričakujemo najmanj tisto, kar nam je ponudil prvak PS. Gre za eno državotvorno ministrstvo in bodisi za ministrstvo za zdravje bodisi za ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter za ustrezno število državnih sekretarjev. Sam bi najraje ostal poslanec, vendar se zavedam težke politične situacije in tega, da bi vlada težko delovala, ne da bi bili v njej predsedniki koalicijskih strank,« je o kadrovskih ambicijah spregovoril prvak DeSUS. Stranka bo imela v torek še eno sejo izvršnega odbora, na kateri bo pogajalska skupina poročala o rezultatih pogajanj, sledila pa bo seja sveta stranke, ki bo odločal o tem, ali bo DeSUS vstopil v desnosredinsko koalicijo.

Dodajmo, da je včerajšnja Valiconova spletna anketa pokazala, da volilci, ki so na volitvah oddali svoj glas stranki DeSUS, za mandatarja v večji meri podpirajo Janeza Janšo kot Zorana Jankovića, še raje pa bi imeli vlado narodne enotnosti pod vodstvom neimenovanega nestrankarskega kandidata.