Slavko Kanalec je v dobrih treh letih od blizu spoznal vso bedo jeseniškega hokeja. Vmes se mu je zgodila znamenita afera Rateče, lani zaprtje Podmežakle, v torek pa še ulica v dvorani v prostoru VIP, ki ga je prisilila v odstop. Kot je dejal Kanalec, so nekateri posamezniki po zadnji tekmi proti Linzu prestopili mejo in v nevarnem tonu govorili celo o metkih v čelo. "To je bil višek vsega. Zašli smo iz civiliziranih okvirov, grožnje pa so bile posredno namenjene tudi meni," je glavni razlog svojega odhoda iz hokejskega sveta (odstopil je tudi z mesta člana predsedstva hokejske zveze) za Dnevnik pojasnil Kanalec in o zadnjem incidentu obvestil tudi policijo, saj po njegovem mnenju "zadeva zasluži vso pozornost".

Moč ulice nazadnje občutil Šuvak

Kanalec ni edini, ki je občutil moč ulice na Jesenicah. Nazadnje se je to zgodilo športnemu direktorju Zvonetu Šuvaku, ki je v rodnem mestu izgubil precej ugleda iz zelo uspešnih časov njegove igralske kariere. Zaradi izjemne čustvene navezanosti na hokej navijači večkrat izgubijo razsodnost, kar Kanalec označuje za "problem okolja, kjer bi nekateri radi pomagali hokeju, drugi pa si vse skupaj predstavljajo drugače". Občinstvo v meki slovenskega hokeja vedno reagira v skladu z uspehi na ledu, ki v zadnjem obdobju niso bili blesteči. Ko je Kanalec novembra 2008 prevzel klub s skoraj dvomilijonskim dolgom, so bili železarji v EBEL na prvem mestu, danes pa so z rekordno nizkim obiskom na tribunah in velikim točkovnim zaostankom zadnji. Vmes je moštvo sicer osvojilo vse tri naslove državnih prvakov, a v bolj privlačnem odprtem prvenstvu Avstrije odmevnih dosežkov ni bilo. Zgolj ena uvrstitev v četrtfinale javnosti na Jesenicah kajpak ni zadovoljila, razmere v letošnji sezoni pa so kritično maso ljudi močno združile pri stopnjevanju pritiskov po spremembah v vrhu največje športne blagovne znamke na Gorenjskem.

Mrzlično iskanje novega predsednika

Ker je klub postal talec ulice, ki je začela diktirati, na kakšen način in s kom naj posluje najuspešnejša hokejska institucija v državi, se v Podmežakli ne obetajo dobri časi. Kanalčev odstop sam od sebe ne bo rešil zahtevnega položaja. Mogoče je, da ga bo še poglobil, iskanje novega predsednika pa vsekakor ne bo enostavna naloga, saj kandidatov za Kanalčevega naslednika ni na spregled. O imenih za zdaj ne govori še nihče. "Gre za osrednji problem. Naslednji teden se bo sestal upravni odbor, ki se bo izjasnil o realnem stanju. Tudi nadzorni odbor razmišlja, v katero smer popeljati jeseniški hokej. Ta zagotovo ne bo nikdar ugasnil. Čeprav smo se pod mojim vodstvom zelo približali končnemu cilju pri sanaciji, verjamem, da Jesenice zdaj dobivajo nov zagon in novo priložnost," je povedal Kanalec in dodal, da se je v zadnjih treh letih marsikaj naučil.

Na vprašanje, ali mu je žal za katero od potez v času predsedovanja, je odgovoril, da je storil veliko napako, ko je deloval v slogu sodelovanja. "Nikogar nisem podil iz kluba. Nikdar. A če bi takoj vedel za motive posameznikov, bi ravnal drugače. Šele kasneje so se pokazali njihovi pravi nameni," je precej skrivnostno sklenil Kanalec, ki z imeni ni operiral.