Denič, ki je med včerajšnjim prostim dnevom opravil tudi trening in videoanalizo nasprotnika, je optimistično razpoložen. "Dokazali smo, da imamo možnosti proti vsakemu nasprotniku, da imamo potencial in da znamo igrati. Islandci so močni, nepopustljivi, trdi, izkušeni in kakovostni. Imajo svoj sistem igre, ki se ga dosledno držijo, in železno disciplino v igri, ob tem pa neusmiljeno kaznujejo vsako nasprotnikovo napako, medtem ko jih sami storijo zelo malo," reprezentanco, ki je na zadnjem EP 2010 v Avstriji osvojila bronasto kolajno, analizira Denič.

Proti Islandiji za Slovenijo pride torej v poštev le prvi par točk, o tem, koliko točk bo odnesla v Novi Sad, pa bo odločala višina zmage. "Matematika in kalkulacije me ne zanimajo," pravi Denič, a vseeno velja opozoriti na možne scenarije. Ob pričakovani zmagi Hrvaške proti Norvežanom bi imele tri reprezentance (Slovenija, Norveška, Islandija) enako število točk, o dveh potnikih za Novi Sad pa bi odločala razlika s tekme med Slovenci in Islandci. Če Slovenija zmaga z zadetkom ali dvema razlike, s sabo v Novi Sad potegne Islandce in nese naprej dve točki, pri zmagi s plus tri je scenarij enak (ker so Islandci nadigrali Norvežane), pri slovenski zmagi s štirimi ali več zadetki pa bi se napredovanja veselila Norveška, a bi Slovenci napredovali brez točke.

A Denič odločno zavrača kombinatoriko: "Ekipa s toliko debitanti, kot je naša, ne more igrati na zmago z zadetkom ali dvema, ker takšno taktiziranje skoraj zanesljivo pelje v poraz. To početje je preveč nevarno in tvegano. Raje bi videl, da zmagamo z osmimi zadetki, kajti v ostrem ritmu lahko v minuti in pol dobiš tri gole." Denič ocenjuje, da Islandci tudi brez zvezdnika Olafurja Stefanssona niso nič slabši, izpostavlja pa pivota Roberta Gunnarssona, ki je Norvežanom nasul devet zadetkov brez zgrešenega strela: "Vse žoge, podane od soigralcev, lovi kot sesalnik. Kar lepijo se na njega."

"Imamo dovolj moči in energije za še en 'pretep' z Islandci na zadnji tekmi," je dejal krožni napadalec Miha Žvižej, a se je hitro popravil: "Pardon, mislil sem za zadnjo tekmo v Vršcu, ne na EP." Pred dvema tednoma je Slovenija na turnirju na Danskem igrala tudi proti Islandiji in izgubila (26:29), toda član danskega kluba Bjerringbro-Silkeborg opozarja: "Seveda smo določene taktične zadeve v igri takrat skrili, a po igralski plati je vsak dal vse od sebe. Dokazali smo, da se lahko enakovredno kosamo z Islandijo." Čeprav je Gunnarsson blestel proti Norveški, mlajši od bratov Žvižej ocenjuje, da je najnevarnejši islandski igralec levokrilni Gudjon Valur Sigurdsson: "Je vrhunski igralec, ki 'leti kot strela' in neusmiljeno zadeva iz hitrih protinapadov. Prav on bo največja nevarnost za naš gol."