Opozicijsko gibanje 4K! je tovrstno ravnanje oblasti na svojem profilu na facebooku med drugim označilo za "zahrbtno in malenkostno", navaja nemška tiskovna agencija dpa. Več opozicijskih skupin je sicer za 15. marec, ko se Madžari spominjajo revolucije proti Habsburški monarhiji leta 1848, napovedalo veliko zborovanje proti po njihovem mnenju avtoritarni politiki premiera Viktorja Orbana. "Vlada mora zagotoviti, da se lahko tudi opozicija dostojanstveno spomni revolucije leta 1848," je še zapisalo gibanje 4K!.

Vlada je sicer javna prizorišča rezervirala vse do leta 2014, to je do konca svojega mandata. "Ob državnih praznikih se bodo organizirale državne slovesnosti, zato je edino pravilno in tudi poceni, če vlada vnaprej načrtuje prizorišča dogodkov," je izjavil tiskovni predstavnik vlade Peter Szijjarto. "Praznovanja nekje pač morajo potekati," je dodal. A doslej po poročanju dpa ni bilo običajno, da bi državne proslave zasedle celotno središče Budimpešte. Lani se je ob omenjenem prazniku demonstracij proti omejitvam medijske svobode udeležilo več deset tisoč ljudi.

Madžarska jutri z Rehnom o finančni pomoči

Madžarski pogajalec o mednarodni finančni pomoči Tamas Fellegi se bo v petek v Bruslju sestal z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom. V Evropski komisiji so že večkrat nakazali, da je pogoj za evropsko pomoč Madžarski sprememba spornega zakona o madžarski centralni banki. Evropska komisija je v torek proti Madžarski sprožila tri pravne postopke, enega med njimi zaradi neskladnosti novega madžarskega zakona o centralni banki z evropsko zakonodajo, ki terja neodvisnost nacionalnih centralnih bank.

Novi madžarski zakon o centralni banki namreč po mnenju komisije posega v neodvisnost banke, saj omogoča vpliv vlade na monetarni svet centralne banke, omejuje možnost banke za vodenje zaupnih razprav in uvaja nezakonito shemo osebnih prejemkov guvernerja. Neodvisnost madžarske centralne banke je pomembna za stabilnost celotne EU, saj je madžarska centralna banka del Evropskega sistema centralnih bank, njen guverner pa ima sedež v razširjenem svetu Evropske centralne banke.

V Bruslju so sicer tudi danes še vedno odmevale nove kritike na račun vlade Viktorja Orbana zaradi nespoštovanja medijske svobode in pluralizma, potem ko je komisarka za digitalno družbo Neelie Kroes Budimpešti v torek poslala opozorilno pismo. Kot osrednji razlog za nov val kritik se omenja prepoved podaljšanja licence komercialnemu radiu Klubradio, ki je kritičen do Orbanove desnosredinske vlade. V Bruslju so danes poudarili, da položaj Klubradia pozorno spremljajo.

Poleg tega so opozorili, da so bili v zadnjih dneh obveščeni o osmih primerih prepovedi podaljšanja licence, in poudarili, da je trend na področju medijskega pluralizma "zaskrbljujoč" in presega zgolj problem podaljševanja licenc. To, da licence niso bile podaljšane, po navedbah Bruslja sicer še ne pomeni, da Madžarska krši evropsko zakonodajo. Evropska komisija bo sedaj preučila, ali gre za kršitev pravnega reda EU in po potrebi ustrezno ukrepala, je zatrdil tiskovni predstavnik Kroesove Ryan Heath.

Ne izključuje tudi nadaljnih ukrepov proti Madžarski

V Bruslju so sicer danes tudi potrdili, kar je v sredo v Evropskem parlamentu dejal šef komisije Jose Manuel Barroso - da ne izključujejo nadaljnjih ukrepov proti Madžarski, ki bi presegali zgolj pravne vidike spoštovanja evropske zakonodaje. Evropska komisija je varuhinja pogodb EU, zato je v prvi vrsti dolžna zagotavljati, da se spoštuje črka zakona in to je tudi storila s sprožitvijo treh pravnih postopkov, ki se poleg centralne banke nanašajo še na varstvo podatkov in sodstvo, so pojasnili v Bruslju.

A če bo treba, bodo šli še dlje, s pravne v politično sfero. EU bi lahko namreč prvič ukrepala na podlagi člena 7 v pogodbi EU, ki predvideva sankcije zaradi kršitve vrednot, kot so spoštovanje človekovih pravic, svobode, demokracije, enakosti in pravne države. Člen 7 predvideva, da lahko EU v primeru kršenja temeljnih evropskih vrednot suspendira določene pravice problematične članice unije, ki izvirajo iz pogodbe EU, vključno z možnostjo suspenza glasovalnih pravic te države pri odločanju v Svetu EU.