Določitev primerne zavarovalne vsote je bistvena, saj nihče ne želi plačevati prenizke ali previsoke premije, opozarja ZPS. Če zavarovalna vsota ni ustrezna, bo potrošnik namreč v obeh primerih razočaran nad višino odškodnine. Zavarovalnice sicer potrošnikom najraje ponujajo paketna premoženjska zavarovanja, ki lahko vključujejo tudi zavarovanje stanovanjske opreme in hkrati še dodatne storitve.

ZPS zato opozarja, naj potrošniki pred odločitvijo za "ugodno" paketno ponudbo preverijo, ali paket dejansko vključuje zadosten obseg nevarnosti oz. ali bodo morda na ta način hkrati zavarovali tudi tisto, česar dejansko sploh ne potrebujejo.

Zavarovanje proti poplavi tako ni smiselno za nekoga, ki živi v desetem nadstropju stolpnice, prav tako pa za nekoga, ki živi ob morju, ni primerno zavarovanje proti snežnemu plazu. Prav tako je nepotrebno drago zavarovanje stanovanjske opreme, če je pohištvo dotrajano in brez posebne vrednosti, opozarjajo.

Primerjava ponudbe je še pokazala na nerazumno visoke razlike med zavarovalnimi vsotami, ki jih ponujajo zavarovalnice. Ob identičnih podatkih so se namreč ocenjene zavarovalne vsote za dvosobno stanovanje v Ljubljani gibale med 45.000 in 60.000 evri.