Čas za povezovalnega mandatarja je bil konec decembra, ko bi lahko taka oseba, ki bi jo stranke skupaj našle, sestavila široko koalicijo in predstavila program, ob predlogu predsednika države Danila Türka za morebitnega mandatarja poudarja Virant. Da bi to storil kdo drugi, pa je sedaj po njegovem mnenju nerealno.

Virant se ob tem strinja s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, da je ideja o tretjem mandatarju padla prepozno. Če bi se namreč ideji Liste Virant, DeSUS in SLS sledilo konec decembra, bi bil lahko še čas za to. "V šestih dneh pa Marko Voljč, čeprav ga kot osebnost in strokovnjaka spoštujemo, ne more strankam predstaviti svojega programa in sestaviti široke koalicije," meni Virant in dodaja, da je zato takšen predlog nerealen.

Glede morebitnih očitkov o nedržavotvornosti odgovarja, da se sedaj pogajajo za desnosredinsko koalicijo. Kot zatrjuje, poslanska skupina želi, da naslednjo soboto Slovenija dobi mandatarja in potem v nekaj dneh vlado. V tem trenutku pa je za njih edina realna opcija "intenzivno nadaljevanje pogajanj" z desnosredinsko koalicijo, ki so jih po Virantovih ocenah uspešno začeli, do konca tedna pa jih bodo tudi zaključili. Lista Virant bo imela v torek popoldne tudi svet stranke, ob čemer Virant poudarja, da je poslanska skupina enotna.

Desnosredinske stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi so sicer že uskladile osnutek koalicijske pogodbe ter k sodelovanju povabile še SD in DeSUS. Slednjega za sestavo vlade nujno potrebujejo, saj bodo po Janševih besedah vlado sestavljali le, če bodo imeli trdno večino. Brez DeSUS imajo le 44 poslanskih glasov.