V Mariboru smo se okoli 16. ure zbrali v pretirano veliki predavalnici, kjer smo okoli 30 študentov nagovorili Urban, 2ndSightovci in Zvone Štor iz Večera. Predvsem slednji je nekakšna siva eminenca tega tekmovanja, saj je do sedaj spremljal še vse slovenske ekipe. Po Urbanovem kratkem nagovoru je naša ekipa podala svoj pogled na celotni lanski izbor ter začela s pridigami letošnjim udeležencem. Začuda smo delovali, kot da vemo o čem govorimo in večina udeležencev je kar vneto poslušala. Na koncu smo skupaj z Zvonetom in Urbanom imeli še javno diskusijo, kaj je bilo prav in kaj smo počeli narobe. Vsi se skušamo izboljšati. Korak za korakom.

Danes v Ljubljani je bila zadevica zastavljena nekoliko drugače. Sledil je uradni del otvoritve tekmovanja, tako da so prišli na vrsto vsi težkokategorniki gospodarske in akademske sorte. Ker pa je tekmovanje tudi dobro izhodišče za ustvarjanje mladih podjetij, so organizatorji pripravili še okroglo mizo, na kateri so sodelovali Sandi Češko [Studio Moderna], Andraž Tori [Zemanta] in Boštjan Troha [Zootfly]. Ta del sem žal moral izpustiti, saj me je čakalo še nekaj sestankov v Ljubljani. Po pripovedovanju slušateljev pa so gostje navdušili.

Ker fantov in deklet v Ljubljani nisem uspel uspavati z morbidnimi nasveti in jim težiti z našo zgodbo, bi pa tako njim kot ostalim vseeno želel podati razloge, zakaj se lotiti tekmovanja. Tistih kratkoročnih, da vas bodo v primeru zmage Julija odpeljali v Avstralsko zimo ali da boste dobili tehnične dobrote iz strani Microsofta, ne bom posebej izpostavljal. Raje bom poudaril, kaj so tiste stvari, ki vam lahko prinesejo dolgoročne koristi. Zapakiral sem jih v tri škatlice:

Možnost za službo

Če si računalničar in si kdaj pogledali oglase za službo, ponavadi izgledajo nekako takole:

Zraven vseh zgornjih pogojev pa delodajalci radi vidijo, da priložite še kakšne reference. Kje vam lahko pomaga tekmovanje? Pri prvem in drugem. Nekajmesečno štancanje kode na določeni platformi bo vsekakor izpililo vaše znanje. Hkrati imate projekt, katerega lahko z lahkoto pokažete bodočim delodajalcem. V primeru, da dosežete vidnejšo uvrstitev, pa kar hitro pride kakšna ponudba za delo. Mi smo jih v zadnjih mesecih dobili nekaj, med drugim so Blažu ponudili tudi možnost razgovora za delo v Redmondu.

Ustanovitev podjetja

Če si bolj podjeten in bi rad ustanovil firmo, potem je tekmovanje naravnost za tebe. Okoli sebe zbereš ekipo, izberete idejo in jo nato skušate uresničiti. Tako za razliko od faksa vidite, kako izgleda timsko delo, kaj vse sodi k razvoju produkta, spoznate svoje prednosti in slabosti. Vseeno pa še ne gre čisto zares in vse, kar lahko zgubite je nekaj časa, ki ste ga namenili izvedbi projekta. Izkušnje na koncu so dobra podlaga za start podjetja, hkrati pa vas v primeru vidnejše uvrstitve čaka še pot na iTime podjetniški pospeševalnik, medijska izpostavljenost pa vam lahko odpre katera vrata.

Nadaljevanje z idejo iz Imagine cupa s pomočjo investitorja

Ta točka je sicer precej podobna prejšnji, pa vendar ima nekaj razlik. V primeru, da bo ideja, s katero ste tekmovali na tekmovanju, všečna ne samo vam, temveč tudi kakšnemu investitorju, imate možnost, da se podate na skupno pot. Začetna investicija vam bo omogočila, da začnete polni čas delati na svoji ideji in ves svoj trud fokusirate na izvedbo zadane vizije. Za razliko od prejšnje točke, vam tukaj ne bo potrebno razvijati za druge naročnike in nato prihodke vlagati v lastni produkt. Izkušena oseba pa vam zraven finančne inekcije nudi tudi nabor neprecenljivih nasvetov in vez. Ta verzija mi je tudi najbolj všeč, saj sem mnenja, da so cilji in poslanstvo tekmovanja dobro začrtani: s tehnologijo spremeniti svet na bolje. Mogoče kot inženirji prevečkrat pozabljamo na to.