Odvetnica Veronika Ermenc pojasnjuje, da bi morali na občini nezakoniti sklep nemudoma odpraviti in takoj vzpostaviti stanje izpred premestitve. Dodaja, da je z občine prejela dopis, ki temelji zgolj na obljubah, da se bodo s stranko pogovorili. Zato nadaljuje s postopkom za odpravo nezakonite premestitve.

Kriva toga zakonodaja

Kamniški župan Marjan Šarec na vprašanja o nezakoniti premestitvi tokrat ne odgovarja, višji svetovalec za kadrovske in splošne zadeve dr. Franc Hribernik pa pojasnjuje, da zaradi varovanja osebnih podatkov in spoštovanja načela integritete zaposlenih delodajalec ne more javno komentirati konkretnih primerov urejanja medsebojnih delovnopravnih razmerij. Dodaja, da je končne odločitve tako pritožbenih organov in sodišč kot morebitnih ugotovitev institucij nadzora glede neskladnosti izdanih individualnih aktov z veljavnimi predpisi, kljub togi in neredko neživljenjski delovnopravni zakonodaji, ki posledično kliče k nujni posodobitvi, v pravni državni le treba spoštovati.

Župan Šarec te in morebitnih pritožb drugih zamenjanih zaposlenih ni želel komentirati niti na načelni ravni. Odgovoril ni niti na vprašanje, kdaj bodo odpravili nezakoniti sklep, ignoriral pa tudi vprašanje, kako v luči izkazane zmote zdaj ocenjuje visoko strokovnost svojih novih kadrov, saj je ob zamenjavah močno izpostavljal prav to? "Dejstvo je, da nihče ni bil zamenjan zaradi politične usmeritve, prijateljskih zvez ali še česa, ampak zgolj zaradi strokovnosti in odnosa do dela," je tudi po očitkih o strahovladi in mobingu na občini zapisal v lanski javni izjavi in dodal, da je pri delu zamenjanih ugotovil vrsto nepravilnosti in jih razrešil v dobro občine. "Deloval sem po črki zakona, vsi premeščeni so se strinjali s premestitvami. Dal sem priložnost tistim, ki radi opravljajo svoje delo, ki ne gredo domov, ko je ura tri popoldne, ampak takrat, ko je delo opravljeno," je še pojasnjeval in dodal, da ni nihče ostal brez službe, le manjše odgovornosti imajo.

Upoštevali predpise

Svetovalka za odnose z javnostjo in promocijo Katja Mihelj Nagode je pojasnila, da je vladna komisija za pritožbe iz delovnega razmerja upoštevala, da je premestitev uradnika na delovno mesto v nazivu nižje stopnje dopustna samo v primeru izvedenega postopka ugotavljanja nesposobnosti in v primeru poslovnega razloga. "V konkretnem primeru navedena postopka nista bila izvedena. Z oceno predstojnika, da bo mogoče s premestitvijo zagotoviti učinkovitejše delo organa, ki naj bi bil razlog za premestitev, pa je mogoče uradnika trajno premestiti le na uradniško delovno mesto, ki se lahko opravlja v nazivu iste stopnje," je zapisala Katja Mihelj Nagode.