Slovenski skakalci so po vrnitvi s poletov na Kulmu opravili dva treninga v Kranju, enega na stadionu, drugega na skalnici, včerajšnji dan pa so Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc, Jernej Damjan, Jure Šinkovec in 18-letni debitant Jaka Hvala (Slovenji je priskakal dodatno mesto skozi tekme celinskega pokala) preživeli v kombiju na skoraj 800 kilometrov dolgem potovanju. "Skrajni čas je za visoko uvrstitev tudi v Zakopanah, kjer želim izboljšati najboljši zimski dosežek izpred desetih let, ko sem bil osmi, medtem ko sem bil poleti drugi. Sem optimist, saj je forma tako dobra, da sem tudi s tehnično napako v izvedbi skoka med dobitniki točk, medtem ko sem se lani ob dobrih izvedbah uvrščal med desetim in petnajstim mestom, ob napakah pa med tridesetim in petinštiridesetim," je povedal kapitan slovenske zračne eskadrilje Robert Kranjec.

S tekmama v Zakopanah se bo svetovni pokal prevesil v drugo polovico sezone, v kateri je 33 tekem. Slovenija je v točkovanju za pokal narodov doslej osvojila 1341 točk, kar jo uvršča na četrto mesto za velesilami Avstrijo, Nemčijo in Norveško, selektor Goran Janus pa je napovedal napad na rekordni izkupiček 2135 točk iz sezone 2002/03.

Medtem ko so nastopi nekaterih reprezentanc iz drugih panog na tekmah svetovnega pokala velik strošek za blagajno Smučarske zveze Slovenije, jo skakalci vsak teden celo polnijo. Ker ima Slovenija glede na uvrstitve na svetovni lestvici pravico nastopa s šestimi tekmovalci, ji pripadajo tudi štirje spremljevalci. Prireditelji tekem morajo torej plačati bivanje za 10 ljudi, zraven pa za vsakega za tekme v srednji Evropi še 250 švicarskih frankov potnih stroškov. Ker so zaradi prevozov s kombiji stroški za cestnine in gorivo za vsak konec tedna precej manjši od 2500 frankov, že vso sezono, tudi s poletnimi tekmami za veliko nagrado, polnijo blagajno v smučarski palači v Podutiku. Tudi nastop prihodnji teden v Saporu na Japonskem ne bo breme, saj prireditelji plačajo polno ceno letalske vozovnice (po pravilih bi morali 700 švicarskih frankov) za prvih 30 v skupnem seštevku svetovnega pokala. V tej kvoti so že štirje Slovenci, v Zakopanah pa se jim lahko pridruži še Šinkovec, ki je 32. z zaostankom dveh točk. Na Poljskem bo namreč manjkala japonska reprezentanca.