Orban je med drugim dejal, da je njegova vlada opravila spremembe ustave v duhu evropskih vrednot. Novi predsednik socialistov in demokratov (S&D) Hannes Swoboda se z njim ni strinjal. "Evropska vrednota je demokracija," je poudaril. Madžarskemu premieru je tudi sporočil, naj prisluhne svojemu ljudstvu. Ob tem je spomnil na nedavno preminulega nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla, ki se je tudi boril proti komunizmu, a obenem za demokracijo.

Swoboda je izrazil tudi razočaranje nad predsednikom EPP Josephom Daulom, ki je v razpravi podprl Orbana in dejal, da mu je madžarsko ljudstvo z izvolitvijo dalo mandat, da preseka s preteklostjo in opravi reforme. "Vi bi morali prevzeti pobudo in povedati Orbanu, kaj dela narobe," je Daulu sporočil Swoboda. "Storite vendar to," ga je pozval. Predsednik skupine liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je Orbanu sporočil, da "ni na pravi poti". Poslance pa je pozval, naj razmislijo, če obstaja tveganje resnih kršitev evropskih vrednot, na podlagi katerih bi lahko proti Madžarski ukrepali v skladu s 7. členom pogodbe o EU.

Nemec Bernd Posselt (EPP) je branil Madžarsko, češ da ima eno najboljših manjšinskih zaščit, Verhofstdatu pa je očital, da "zganja ideološki cirkus". "Bistvo je v tem, da ima EU svoje vrednote in načela. In to povsod: na vzhodu, zahodu, severu in jugu," mu je odgovoril vodja liberalcev. "Na Madžarsko napotimo komisijo, ki bo ugotovila, ali naj uporabimo 7. člen ali ne," se je s Verhofstadtom glede ukrepov, ki med drugim predvidevajo ukinitev glasovalnih pravic za državo članico v Svetu EU, strinjal sopredsedujoči Zelenih Daniel Cohn-Bendit.

Orban Madžare pozval k vrnitvi k ruralnemu življenju

Slednji je bil tudi najbolj energičen govornik v današnji razpravi. "Zdi se mi, da sanjam. Vsepovsod se piše o težavah na Madžarskem. A Orban in desnica v Evropskem parlamentu pravijo, da težav ni," je dejal. "Smo morda vsi shizofreni," je vprašal. Madžarsko ustavo pa je primerjal z rusko v času Stalina. Orbanu je še očital, da gre v smer totalitarizma, Daula pa je napadel, da bi se moral upreti svoji lastni družini Tudi evropski poslanci iz Madžarske so se v razpravi delili na zagovornike in nasprotnike Orbana. Jozsef Szajer (EPP), član Fidezsa, ki je tudi sodeloval pri oblikovanju nove ustave, je Orbana branil. Poslanka Kinga Göncz (S&D) pa je premieru sporočila, da kritike v Evropi ne letijo na Madžarsko, temveč nanj. "Zanimivo bo, kako bodo o današnjem nastopu poročali madžarski mediji," je še dejala.

Svobodo medijev na Madžarskem je v razpravi izpostavila tudi evropska poslanka iz Slovenije in nekdanja novinarka Tanja Fajon (S&D/SD). Madžarska medijska zakonodaja je po njenih besedah obsežna, nejasna in ne ustreza evropskim standardom o svobodi medijev. Menila je še, da bi morali biti nedavni dogodki skrb vsakega evropskega državljana, ki verjame v demokracijo, svobodo medijev in temeljne pravice. Omenila je nekatere grožnje novinarjem in ocenila, da lahko izjemno vplivajo na svobodo medijev, ustvarijo strah in nelagodje med novinarji. Od vas pričakujemo demokratične vrednote in to madžarski narod zasluži," je sporočila Orbanu. Več poslancev, tudi iz vrst konservativcev (ECR) je poudarilo, da se zavzemajo za demokracijo in da bodo s tem nadaljevali.

Številni poslanci EPP so poudarili, da je Orban na volitvah dobil večino in s tem mandat za spremembe. Mnogi, med njimi Avstrijka Ulrike Lunaček (Zeleni), se s tem niso strinjali. Poudarili so, da bi morale madžarske oblasti ravno spričo dejstva, da so bile izvoljene z veliko večino, pustiti politični manjšini in medijem, da sporočijo svoje mnenje. Več jih je tudi poudarilo, da današnja razprava ni napad na Madžarsko in Madžare, temveč le kritika njene vladajoče politike.

"Kljub različnim mnenjem, ki jih je bilo slišati v razpravi, se mi zdi, da se strinjamo v eni točki: vsi želimo, da bi bila madžarska zakonodaja v skladu z evropskimi načeli in vrednotami," je ob koncu razprave povzela evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding. Kot je poudarila, je Evropska komisija zato ukrepala. Zdaj moramo z Madžarsko sesti za mizo in začeti delati, da bi rešili problem. "Žogica je na strani madžarske vlade," je še dejala. Nastopi premierov držav članic, o katerih poteka razprava, so v Evropskem parlamentu sicer redki. Za današnjega je Orban zaprosil sam, parlament pa ga je odobril.