Pravzaprav enako jed poznamo tudi pri nas – idrijske žlikrofe in sladke koroške kločeve nudeljne. Glede izvora imena se krešejo različna mnenja. Še najbolj verjetno izvira iz genovske besede ravieu, kar pomeni kos, ptič. To niti ni čudno, če pomislimo, da so znana jed tudi ptički, kakor imenujemo v tenke kose teletine zavit nadev. Italijani sicer trdijo, da ime izvira iz italijanskega glagola riavvolgere, ki pomeni ponovno zaviti, omotati. Kakorkoli že, tudi pri raviolih velja izvirnost pri nadevih, ki jih lahko pripravite po mili volji in okusu, sladke, slane, sirne, mesne, zelenjavne…

Domači sirovi ravioli z žajbljem

Potrebujemo 400 g trše moke, 3 jajca, 1dl mleka. Za sirov nadev še 350 g poljubnega sira (lahko mešanica več tipov, denimo skute, mocarele in trapista), 50 g parmezana, 2 jajci, muškatni orešček, sveže zmlet beli poper, 2 vejici peteršilja. Za preliv še 60g masla, 10 lističev žajblja, 2 žlički drobtin.

Najprej napravimo testo kakor za rezance. Moko presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajca in prilijemo mleko, nato moko z roba potiskamo proti sredini in napravimo gladko in čvrsto testo. Dobro ga pregnetemo in oblikujemo v hlebček, pokrijemo s skledo in pustimo počivati eno uro. Za nadev drobno sesekljamo peteršilj, ga stresemo v skledo in mu dodamo na drobne kocke narezan sir ter nadrobljena mladi sir in skuto. Vse skupaj dobro pretlačimo in gladko zmešamo. Dodamo jajci, poper in nekoliko naribanega muškatnega oreščka ter še enkrat dobro premešamo. V velikem loncu pristavimo osoljeno vodo za kuhanje testenin, medtem pa na pomokani delovni površini na tanko razvaljamo testo in ga prerežemo na dva enako velika dela. En del obložimo z za lešnik velikimi kepicami nadeva, ki jih na testo polagamo štiri centimetre narazen. Vse skupaj pokrijemo z drugim delom testa in na mestih, kjer ni nadeva, testo s prsti zatisnemo skupaj. Z nožem ali nazobčanim kolescem izrežemo raviole. Ko voda zavre, vanjo predevamo pripravljene raviole in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Kuhane s penovko sproti pobiramo iz kropa in nalagamo v segreto posodo. Ko končamo, za preliv nemudoma pristavimo maslo z žajbljevimi lističi in malo drobtinami. Teh ne sme biti preveč, preliv mora biti tekoč, ko se maslo stopi. Ko se to zgodi, s segrevanjem prenehamo in s tem prelijemo raviole, nato pa nanje nastrgamo še parmezan. Še vroče ponudimo s skledo listnate solate.

Več receptov najdete tukaj.