Medtem ko zahod Iranu uvaja najhujše sankcije do sedaj, napetosti glede jedrskega programa pa naraščajo, se oblasti trenutno ukvarjajo z "milo vojno" proti dekadentnim kulturnim vplivom zahoda, prvi korak pa je prepoved prodaje lutk Barbie. "Pred kakšnimi tremi tedni je moralna policija prišla do naše trgovine in nam ukazala, naj iz prodaje umaknemo vse Barbike,“ je za Reuters povedal lastnik trgovine z igračami na severu Teherana.

Barbie "sovražnica islama" že od leta 1996

Iranski verski voditelji so lutko, ki jo je podjetje Mattel na tržišče poslalo že davnega leta 1959, za protiislamsko razglasili že leta 1996, saj naj bi povzročala "katastrofalne kulturne in družbene posledice". Prepovedi prodaje navkljub pa so jo Iranci lahko nabavili po skorajda vsem Teheranu.

Nova odredba, ki so jo uvedli pred nekaj tedni, pa lastnike trgovin prisiljuje, da vitko svetlolasko skrivajo za drugimi igračami, če tega ne storijo, pa si lahko nakopljejo težave s policijo. "Še vedno prodajamo Barbike, a v izložbe postavljamo druge, tradicionalno oblečene lutke, da policija misli, da imamo v trgovini samo te," je pojasnil 40-letni lastnik ene od trgovin.

Tudi islamski lutki nista spodkopala priljubljenosti Barbie

Leta 2002 so se oblasti Barbiki sicer skušale maščevati na drug način, saj so na prodajne police poslali lutko Saro in njenega partnerja Dara, oblečena v tradicionalna muslimanska oblačila, Sara pa je bila deklicam pravi vzor – upoštevala je pravila oblačenja in uboganja žensk v javnosti, zakrivala si je lase in nosila široka oblačila, ki niso nakazovala njene postave.

"Moja hči ima raje Barbike, pravi, da sta Sara in Dar grda in debela,“ je za Reuters dejala 38-letna Farnaz, ki je po Teheranu neuspešno iskala DVD z risankami, v katerih glavna vloga pripada svetlolasi zahodnjaški lepotici. Tudi ti naj bi bili prepovedani.

Iran se sicer že od islamske revolucije leta 1979 bori z vdorom "vsiljive“ zahodnjaške kulture. Da bi se mu uspeli izogniti, so oblasti uvedle pravila oblačenja ter prepoved zahodnjaške glasbe in tuje, satelitske televizije.