V agenciji so še poudarili, da del prebivalstva, ki hodi na večdnevne počitnice izven stalnega bivališča, še zmeraj stagnira, ker 48 odstotkov Hrvatov pa sploh ne razmišlja, da bi letos počitnikovali izven lastnega doma. V letu 2011 so se na letne dopuste odpravili večinoma prebivalci Zagreba in okolice, in sicer 61 odstotkov ali pet odstotkov več leto prej.

Na splošno so med uporabniki letnih dopustov večinoma prebivalci mest z več kot 100.000 ljudi - 64 odstotkov, medtem ko se najredkeje ali manj kot tretjina prebivalcev na dopust odpravi iz vaških območij Slavonije na vzhodu Hrvaške.

Glede na starost so se na dopust najpogosteje odpravili stari med 15 in 34 let (56 odstotkov), medtem ko si je počitnice privoščil komaj vsaki peti med tistimi, ki so stari 65 ali več let.

V raziskavi so ugotovili, da so se na dopust v poprečju največkrat odpravile samske osebe (52 odstotkov), za razliko od poročenih oseb, ki jih je bilo na letnem dopustu 39 odstotkov.

Uporaba letnih dopustov je odvisna tudi od izobrazbe, saj je slaba tri četrtina oseb s fakultetno izobrazbo počitnikovala, medtem ko je le sedem odstotkov tistih z najnižjo izobrazbo lahko odpotovalo na večdnevne dopuste.

V GfK so še sklenili, da bodo letos najštevilnejši hrvaški turisti iz Zagreba in okolice ter ostalih mest nad 100.000 prebivalcev, tako kod mladi med 18 in 24 let, ter osebe z najvišjo izobrazbo in mesečnimi prihodki nad 11.000 kun (1466 evrov).

V raziskavi je sodelovalo 1000 hrvaških državljanov, starejših od 15 let.