Hrvati so v ponedeljek proti Islandiji nekajkrat zaostajali že za tri zadetke, a po vodstvu nasprotnikov z 28:27 so v zadnjih štirih minutah po nekaj obrambah nekdanjega celjskega vratarja Mirka Alilovića naredili delni izid 4:0 in na koncu slavili z 31:29. "Islandci so nas dobro pretepali. Upam, da bodo Slovenci vsaj malce nežnejši," se je pošalil hrvaški selektor Slavko Goluža. Njegovi fantje so se izvlekli šele v končnici, o čemer je Goluža dodal: "Islandci so igrali tako dobro, da nam niso dovolili razviti našega sistema igre. Že prej sem opozarjal, da so brez Olafurja Stefanssona nevarnejši in agresivnejši, kar se je potrdilo na igrišču. A vedel sem, da bo prišlo tudi naših pet minut, kar se je v končnici tudi zgodilo."

"Mogoče se sliši čudno, a ob ogledu tekme Slovenija - Norveška sem ugotovil, da so Slovenci igrali dobro tudi takrat, ko so zaostajali za šest zadetkov. A nikakor niso mogli zadeti tudi iz idealnih položajev, kar so Norvežani kaznovali," je ocenil Goluža. Tudi v nadaljevanju svojega monologa ni varčeval s pohvalami na račun Slovenije: "Imajo mlado in rezultatsko neobremenjeno reprezentanco. Borbena in gibčna ekipa na čelu z izkušenimi Škofom, Zormanom in Špilerjem vse svoje slabosti nadomešča z neverjetno veliko tekanja. In prav hitrost je njihovo najmočnejše orožje. Ne smemo jih podcenjevati, še posebno, ker je proti mladim najtežje igrati. Slovenci gredo na glavo in takšne igralce imam najraje."

Goluža (včeraj je prvi sedmerici igralcev namesto popoldanskega treninga namenil proste urice) se v dvoboju s sosedi vztrajno otepa vloge favorita: "Pri meni na nobeni tekmi ni favoritov in avtsajderjev, ampak so možnosti v odstotkih vedno 50:50. To je le ena tekma in zato je vse mogoče." Po mnenju selektorja, ki je po štirih letih pomočništva pri Linu Červarja leta 2010 samostojno prevzel reprezentanco, bodo močan slovenski adut tudi navijači. "Slovenci bodo imeli močno in bučno podporo s tribun, kar jim bo seveda dalo dodaten motiv in elan. Brez dvoma so navijači veter v hrbte njihovih igralcev," napoveduje dvakratni igralski olimpijski (1996, 2004) in svetovni prvak (1995, 2003), ki na vprašanje, zakaj imajo Hrvati tako slabo navijaško podporo v Vršcu, ostro odgovarja: "Gospodje, s takšnimi zadevami se ne ubadam in nanje nimam vpliva. Jaz sem zadolžen za reprezentanco, ne za navijače."

Precej slabše volje po prvem dnevu je bil njegov stanovski kolega na slovenski klopi Boris Denič. "Seveda razmišljamo o pozitivnem izidu proti Hrvatom. Če ne bi, bi bilo bolje, da sploh ne bi prišli v Vršac," opozarja Denič, ki ga najbolj skrbi psihološko stanje njegove ekipe: "Spet si bomo sami ustvarili določen pritisk, ker pač tako tudi funkcioniramo in to ni pri nas nič novega. Nismo 'flegmatiki', ker ne živimo na prostoru, na katerem so 'flegmatiki'. Hrvaška je edina reprezentanca na svetu, ki je sposobna igrati vse obrambne sisteme - in to na visoki kakovostni ravni. Mislim, da bo tekmo proti nam začela z obrambo 6-0. Morda se motim, celo rad bi videl, da se, a se bojim, da se ne."